Лоша новина: На нашата планета свършва шоколадът

Всеки обича шоколад, но  нарастването на потреблението му в света става все по-актуален  проблем. В действителност от  2012 г.  ние ядем повече шоколад, отколкото  отглеждат фермерите. Най-големият проблем...

244 0

Всеки обича шоколад, но  нарастването на потреблението му в света става все по-актуален  проблем. В действителност от  2012 г.  ние ядем повече шоколад, отколкото  отглеждат фермерите.

Най-големият проблем е намаляването доставките на какаови зърна. Това се дължи на факта, че най-големият производител – Западна Африка,  в момента страда от тежка суша, която унищожава посевите. Освен това реколтата е поразена и от  гъбичката Moniliophthora roreri – и в крайна сметка производството на какао е паднало с почти 40 процента. Сега отглеждането на  какао е станало  толкова сложно, че земеделските производители са решили да се заемат с отглеждането на други култури – което допълнително намалява производството на шоколад.

Днес ние ядем всяка година около 70 000 тона повече какао, отколкото се произвежда в света, и тази цифра се увеличава –  очаква се да достигне един  милион тона до 2020 г. и 2 милиона до 2030 г.

В краткосрочен план това стечение на  фактори неминуемо ще доведе до по-високи цени за всяко едно блокче  шоколад,а  дългосрочен би могло да означава, че вкусът на шоколада ще се променя. Това се дължи на факта, че агробиолозите разработват нов тип какаово дърво, което дава седем пъти повече зърна – но, както се очаква, това ще влоши неговия вкус. Така, макар новото дърво да  произвежда по- големи количества шоколад, ще са необходими и повече изкуствени съставки, за да се постигне вкуса на  обикновеното какао.

loading...