Любителите на селфи са потенциални психопати

Експерти от университета в Охайо са изяснили: мъжете, които разпространяват в социалните мрежи твърде много селфи, са склонни към противообществени прояви. В изследването са участвали 800 мъже на...

371 0

Експерти от университета в Охайо са изяснили: мъжете, които разпространяват в социалните мрежи твърде много селфи, са склонни към противообществени прояви. В изследването са участвали 800 мъже на възраст 18-40 години. Доброволците разказали колко често качват снимки в социалните мрежи, и попълнили въпросник, предназначен да оцени антисоциално поведение и самооценка, като последната отразява колко много внимание отделят хората на външния си вид, съобщава ZeNews.

Оказало се, че мъжете които разпространяват много селфи, са склонни към нарцисизъм и психопатия. У тези участници, които редактирали снимките си, преди да ги качат, този нарцисизъм е дори по-силно изразен. Освен това те имали високо ниво на самооценка. Нарцисизмът се характеризира с това, че човек се смятат за по-умен, по-привлекателен и по-добър от другите. Такава нарцистична личност се характеризира с известна липса на доверие към себе си. Психопатията предполага липса на емпатия и загриженост към другите, както и склонност към импулсивно поведение.

Изследователите подчертават, че мъжете, които пускат много селфи, не е задължително да са нарциси или психопати. Резултатите на всички участници в изследването били в рамките на нормалното, но над средното ниво. Редактирането на снимки нямa нищо с психопатията, но пък e свързано със самооценката. Високото ниво на самооценка говори, че хората ценят себе си предимно заради външния си вид, а не заради други положителни черти на характера. Учените предполагат, че хората с високи нива на самооценка, качвайки много селфи, получават отзиви от приятели, а това ги кара да разпространяват още повече снимки.

loading...