Марс е обвит от водороден облак

Не толкова отдавна Maven,  космическият кораб на НАСА, пристигна на марсианска орбита за да изучава  състава на атмосферата на Червената планета. Сега бяха публикувани първите резултати от мисията....

199 0

HНе толкова отдавна Maven,  космическият кораб на НАСА, пристигна на марсианска орбита за да изучава  състава на атмосферата на Червената планета. Сега бяха публикувани първите резултати от мисията. Оказва се, че далечният свят е обвит от огромен облак от водород, което най-вероятно е  резултат  от разрушаването на вода в атмосферата.

Апаратът Maven (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) влезе в орбитата около Марс на 21-ви септември 2014 г., за да помогне да се намери отговора на въпроса за това , какво изведнъж е превърнало топлата и влажна планета в студена и суха пустиня, която наблюдаваме днес.

Maven все още не е достигнала предвидената оперативна орбита, но учените не губят време. Приборите му вече са направили измервания на съдържанието на водород, кислород и въглерод в атмосферата на Червената планета. Тези атоми са включени в процеса на разпадане на водата, въглероден двуокис и други молекули.

Облакът от водород е най-обширен: леките атоми изплуват на върха на атмосферата, откъдето   могат да се  изхвърлят от слънчевия вятър.

Водородът напуска атмосферата на ручеи, които могат да стигат в Космоса на разстояние  10 марсиански радиуса. Тъй като водородът е много по-лек от кислорода, той излита в Космоса достатъчно бързо – така  водата напуска планетата.

Очаква се, че научните инструменти на Maven ще се калибрират още две седмици, а след това орбитата на устройството ще бъде снижена. През ноември 2014 г., учените се надяват да започнат съвместно проучване на Червената планета с индийската мисия „Mangalyan“ (Mangalyaan или Mars Orbiter Mission): този космически кораб достигна целта  три дни след Maven.

loading...