Марс е обвит от водороден облак

Не толкова отдавна Maven,  космическият кораб на НАСА, пристигна на марсианска орбита за да изучава  състава на атмосферата на Червената планета. Сега бяха публикувани първите резултати от мисията....

339 0

HНе толкова отдавна Maven,  космическият кораб на НАСА, пристигна на марсианска орбита за да изучава  състава на атмосферата на Червената планета. Сега бяха публикувани първите резултати от мисията. Оказва се, че далечният свят е обвит от огромен облак от водород, което най-вероятно е  резултат  от разрушаването на вода в атмосферата.

Апаратът Maven (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) влезе в орбитата около Марс на 21-ви септември 2014 г., за да помогне да се намери отговора на въпроса за това , какво изведнъж е превърнало топлата и влажна планета в студена и суха пустиня, която наблюдаваме днес.

Maven все още не е достигнала предвидената оперативна орбита, но учените не губят време. Приборите му вече са направили измервания на съдържанието на водород, кислород и въглерод в атмосферата на Червената планета. Тези атоми са включени в процеса на разпадане на водата, въглероден двуокис и други молекули.

loading...