Медицинска революция: Учени успяха да увеличат времевия прозорец за помощ при инсулт

Изследователи от университета в Илинойс са разработили нова технология за доставка на лекарства директно в мозъка. Те предлагат да се  използва желатинова капсула, пише Fierce Drug Delivery. Тази ...

327 0

Изследователи от университета в Илинойс са разработили нова технология за доставка на лекарства директно в мозъка. Те предлагат да се  използва желатинова капсула, пише Fierce Drug Delivery. Тази  разработка е от решаващо значение за жертвите на инсулт, защото увеличава времевия  прозорец, в който на  пациента  все още може да му се  помогне.

Учените покрили желатинови наночастици с лекарство (остеопонтин), намаляващо възпалението и предотвратяващо смъртта на мозъчните клетки след инсулт. Тези частици могат да проникнат в мозъка, преодоляване на кръвно-мозъчната бариера. Идеалният вариант е  ако частиците попаднат през носа с назален спрей.

Добре известно е, че при инсулт лекарите обикновено имат три часа, за да  започнат лечение. А  наночастиците увеличават този времеви прозорец до около 6 часа. Експертите са убедени, че активната съставка е в състояние да се движи по обонятелните нервни клетки. Самият желатин е биосъвместим и биоразградим, затова е безопасен. Освен това, много ензими в мозъка, изначално са свързани с желатин.

loading...