Механични наносензори ще търсят извънземен живот

Швейцарски учени са разработили сензор, който, проследявайки вибрации в наномащаби, е в състояние да определи принадлежността им към живите същества. Тези сензори ще бъдат използвани на марсоходите и...

592 0

Швейцарски учени са разработили сензор, който, проследявайки вибрации в наномащаби, е в състояние да определи принадлежността им към живите същества. Тези сензори ще бъдат използвани на марсоходите и други устройства, търсещи признаци на живот на далечни планети, пише Proceedings of the National Academy of Sciences.

Както се очаква, сензорите ще помогнат да се намери живот в екстремни условия. Движението е един от основните признаци на живот – и това свойство се използва от учените за разработката на устройството. Според изследователите, дори слаба метаболитна активност на малки микроорганизми ги кара да вибрират. Тези вибрации (а не характерът на химичните процеси, които лежат в основата на метаболизма) трябва да открие новият сензор.

Своя сензор учените са изследвали върху редица организми, включително дрожди, бактерии и туморни клетки. Устройството успешно е определяло вибрациите в такива системи.

В основата на работата на сензора е атомно-силовия микроскоп *, който се използва за получаване на изображения на атомната структура на повърхността на всякакъв материал. Устройството на специална конзола се поставят клетки (или това, което се смята за жив организъм). От тяхното движение се отклонява лазерен лъч, което се възприема като сигнал от живо същество.

loading...