На Марс има още един воден резервоар

Учените са открили метеоритни доказателства за съществуването на Марс на още един воден резервоар, вероятно под формата на лед, пише на сайта на НАСА. Резултатите от изследването си...

193 0

Учените са открили метеоритни доказателства за съществуването на Марс на още един воден резервоар, вероятно под формата на лед, пише на сайта на НАСА.

Резултатите от изследването си група експерти са публикували в списание Earth and Planetary Science Letters. Според статията, планетолозите са открили в марсиански метеорити, паднали на Земята, доказателства, че на Червената планета има ярко обособен глобален резервоар за вода.

В момента откритите и достоверно потвърдени количества вода на Марс са концентрирани предимно в т.нар криосфера – повърхностния замръзнал слой в размер на десетки или стотици метри. Има и предположения, че под полярните шапки на Марс могат съществуват доста големи реликтови езера с течна и солена вода.

След като изучили метеоритите, учените открили вода, състояща се от атоми на водорода с изотопи, различни от тези, които се съдържат във водата в мантията на Червената планета и нейната атмосфера. Учените смятат, че откритието им подсказва съществуването на Марс на сравнително незасегнат подпочвен воден лед в значителни обеми.

loading...