Наистина ли телепатията съществува? I-ва част

telepatiq

Действително ли съществува телепатията? От дълбока древност хората се опитват мислено да се свържат помежду си и да обменят дадена информация. И наистина има възможност да се предават...

710 0

Действително ли съществува телепатията? От дълбока древност хората се опитват мислено да се свържат помежду си и да обменят дадена информация. И наистина има възможност да се предават сведения със силата на мисълта. По този начин може да се предават образи, преживявания, чувства, представи и мисли. Тази способност е наречена „телепатия” от английския професор и философ Мейър.

За участниците в телепатичния обмен на информация разстоянието не е от значение. Независимо дали са в едно помещение или се намират на хиляди километри един от друг, информацията ще бъде предадена по един и същи начин.

В много семейства някои от членовете са предчувствали смъртта на свои близки. Подобен феномен се случва често по време на война, когато много хора биват ранявани или загиват на бойното поле. Спонтанното предаване на мисли на разстояние се извършва неосъзнато и се предава от активен участник – предавател, към пасивен – приемник, без какъвто и да било умисъл. Интензивността и качеството на телепатията в тези случаи зависи от отношението между партньорите. Колкото са по-силно привързани един към друг, толкова по-ясни и силни ще бъдат мислените импулси.

Подобни явления на предаване на мисли на разстояние са се случвали в различни времена от човешката история. Един от най-ранните описани случаи на спонтанна телепатия е през 1759 г., когато Стокхолм е бил напълно унищожен от пожар. Когато пожарът започнал Емануел фон Сведенборг, известен изобретател и естествоизпитател, бил заедно със свои приятели на около стотина километра от града. Той изведнъж пребледнял и им казал за ставащото в момента.

Много учени отнасят този случай не толкова към телепатията, колкото към ясновидството. Съвременните учени обаче уверяват, че тъй като за пожара са знаели твърде много хора, а самият Сведенборг не е могъл да знае за трагедията точно в този момент, когато е говорил за нея, може да се предположи, че е узнал за бушуващата стихия благодарение на предаването на мисли. Ако обърнем внимание на обстоятелството, че пожарът е бушувал в непосредствена близост до дома на учения, а домът на негов приятел изгорял съвсем, то предположението за телепатия изглежда напълно правдоподобно, тъй като Сведенборг е можел да улови мислените викове за помощ на своя приятел.

loading...