Най-самотният кит в света – 52 Hz

Най- самотният кит в света – това е китът 52 Hz, той пее песента си, но никой друг кит не му обръща внимание и той продължава пътуването си...

739 0

Най- самотният кит в света – това е китът 52 Hz, той пее песента си, но никой друг кит не му обръща внимание и той продължава пътуването си из моретата и океаните сам.

Тук не става дума за това, че той не се опитва да комуникира с други китовe. Той го прави през цялото време. Но китът пее толкова високо, че на  тази честота никой друг кит не може да го чуе и отговори.

Самотният  кит плува из океана, може би,  в търсене на приятели, но вместо това, привлича  вниманието на военноморските сили на САЩ през 1989 г., когато за пръв път те записват неговия звук на необичайна  за китовете честота. Неговата песен звучи на честота от 52 Hz, въпреки че обичайната гама за китовете е в диапазона 12-25 Hz. Синият кит използва честота като тази на  най-ниските тонове на  пианото, докато този използва честота, около осем тона по-нагоре.

Своето прозвище  – 52 Херца  той е получил, заради честотата 51.75 херца, на която издава своите сигнали. Проблемът е, че останалата част от китовете общуват на честоти от 15-25 Hz, т.е. никой от тях не би могъл да го чуе.

Учените в течение на  много години проследяват  неговото движение заради уникалната му песен, но пътят на кита не може да се пресече  с пътищата на миграцията на другите китове.

Никой не знае защо самотния кит в света е станал такъв. Някои твърдят, че е хибрид от два вида китове, други, че той е последният представител на непознат вид. Каквото и да е,  той най-вероятно е обречен да се скита вечно сам по безкрайните простори на  океана.

loading...