Най-тежката битка е вътрешната: За знаците свише

Най-тежката битка е вътрешната – тази между здравия разум и сърцето, между логиката и емоцията. Знаеш, че трябва да избереш едното от тях… А те винаги водят жестока...

948 0

Най-тежката битка е вътрешната – тази между здравия разум и сърцето, между логиката и емоцията. Знаеш, че трябва да избереш едното от тях… А те винаги водят жестока борба за надмощие.

Точно така се чувствам, когато се налага да направя важен, но и непосилен за мен избор. Вдигам ръце и си казвам: „Не знам кое е най-правилното решение!“. И започвам да се оглеждам за знаци, съвети, за нещо, което да наклони везната в дадена посока.

Винаги в такива случаи си припомням една история от книгата на Виктор Франкъл „Човекът в търсене на смисъл“, в която той разказва за тежкия избор, който е трябвало да направи – между живота и мечтите си и семейството и концентрационните лагери. Тежък избор, нали? Но го е направил! Ето как…

„Читателят може да ме попита защо не се опитах да избегна това, което ме чакаше, след като Хитлер окупира Австрия. Нека отговоря със следната история.

Малко преди САЩ да се включат във Втората световна война, получих покана да отида в Американското консулство във Виена, за да взема емигрантската си виза. Старите ми родители бяха преизпълнени с радост, защото очакваха, че скоро ще ми бъде позволено да напусна Австрия. Аз обаче изведнъж се разколебах.

loading...