NASA подписа договор с две частни фирми за добив на ценни ресурси от астероиди

NASA е подписала договори с две частни фирми за подготовката на безпрецедентни мисии до астероиди за добив на полезни изкопаеми.  Двете компании планират да изпратят сонди за извличане...

195 0

NASA е подписала договори с две частни фирми за подготовката на безпрецедентни мисии до астероиди за добив на полезни изкопаеми.  Двете компании планират да изпратят сонди за извличане на ресурси от близки до Земята обекти.

Въпреки факта, че такива експедиции теоретично биха могли да доставят ценни минерали на Земята, НАСА  планира да използва тези ресурси за други космически проекти – например на Международната космическа станция – вода, въглеводородни минерали и други ресурси. Този подход може да помогне да се спестят време и пари, смятат в агенцията.

С оглед на факта, че астероидите  имат слаба гравитация, кацане и стартирането от  тяхната повърхност  е по-лесна  задача, отколкото на Земята.

„Днес да се изведе  един тон товар на геостационарна орбита струва $ 17 милиона. Ако можем да свалим тази  цена до 2022 г., ще бъдем успешни на пазара „- каза представителят на Deep Space Industries- една от фирмите, които са получили поръчка.

Представителят на друга фирма – Planetary Resources- от своя страна добавя: „Aстероидите  съдържат необходимите ресурси, за да се създаде устойчиво  или дори постоянно присъствие в Космоса – за целите на науката, търговията и просперитета на Земята.“

На вълната на  историческото кацане на сондата на Европейската космическа агенция на  кометата Чурюмов – Герасименко, НАСА ще се опита да изпрати своя космически кораб OSIRIS-Rex на астероида Бен през септември 2016 г.

loading...