Населението на Земята до края на века ще достигне 12,3 милиарда, благодарение на Африка

Учените ревизираха прогнозата за демографската ситуация в света. Според ново проучване, проведено от експерти от Организацията на обединените нации и Университета на Вашингтон, с вероятност от 80%,  населението...

325 0

S1r22136Учените ревизираха прогнозата за демографската ситуация в света. Според ново проучване, проведено от експерти от Организацията на обединените нации и Университета на Вашингтон, с вероятност от 80%,  населението на света още през 2100 г. може да достигне 9.6-12.3 милиарда души, пише Science.

В същото време демографи смятат, че най-голям прираст на населението ще има в  африканските страни. Населението в Субсахарска Африка се очаква да се увеличи до края на века четири пъти и да достигне около 4 милиарда души. В Азия учените смятат, че до 2050 г. ще живеят до 5 милиарда души, но след това се очаква демографски спад. Европа и Северна Америка, в същото време няма да допринесат значително за растежа на населението.

Освен това според изследването, делът на хората в трудоспособна възраст спрямо по-възрастните,  е вероятно да намалее значително във всички страни на света.

По-ранни демографи са приемали, че населението ще се стабилизира или да започне да намалява, след като броят на хората достигне  9 милиарда.

loading...