Неприятностите и лошото настроение удължават живота

Хората, които прекарват цялото си време в рутинна работа и до голяма степен са скептично настроени, е по-вероятно да доживеят до дълбока старост. А смехът, въпреки добре известното...

489 0

1413440246_1zХората, които прекарват цялото си време в рутинна работа и до голяма степен са скептично настроени, е по-вероятно да доживеят до дълбока старост. А смехът, въпреки добре известното твърдение, не удължава живота. До такова разочароващо заключение са достигнали учени от Университета на Калифорния в Ривърсайд.

Американските психолози се опират на  данни от дългосрочен социологически експеримент, наречен  «Longevity Project».

Експериментът започва преди почти един век, когато д-р Луис Търман, психолог,  съставя  списък с  1 500 човека, които през 1921 г. навършват  десет години. Целта на експеримента е да се изследва влиянието на емоционалното състояние на индивида върху  продължителността на живота му.

Ученият съставял психологически портрети на участниците, които били допълвани с подробности всяко десетилетие. Участниците били длъжни да споделят  с Търман преживяванията си и да докладват за работата и семейните си отношения в определени моменти от живота.

В началото на деветдесетте години последователите на Търман решили да сложат край на експеримента, използвайки архивите на известния психолог и колегите му. Сред документите имало информация за обучението в училище и университета, доклади за военна служба, трудови книжки – включително и за тези, които вече били починали.

loading...