Нетленна мумия на будистки монах е намерена в Монголия

В монголския вестник „Morning News“, както и в други местни медии се появи сензационната новина, че в Улан Батор е намерена мумия на човек, който седи в привичната...

324 0

В монголския вестник „Morning News“, както и в други местни медии се появи сензационната новина, че в Улан Батор е намерена мумия на човек, който седи в привичната за будистки монах поза лотос. Предполага се, че мумията е на не по- малко от двеста години.

Нетленното тяло на мумифицирания мъж е намерено случайно, то е покрито с кожа или от бик, или дори от по-голямо животно. Никакви други подробности вестниците не съобщават. Знае се само, че полицията набързо е доставила уникалната находка в Националния съдебен център.

Според една от версиите, мумията може да е на будистки монах, който не е умрял, а е в състояние на самадхи. Същото се наблюдава, например, с бурятския хамбо лама Даши- Доржо Итигелов, чието нетленно тяло, мумифицирано през 1927 г., все още е в състояние на самадхи – между живота и смъртта.

Даши- Доржо Итигелов е начело на руските будисти до 1927. Преди смъртта си той заповядва на учениците си да изкопаят тялото му след тридесет години. Оттогава ексхумация се е провеждала неведнъж: през 1955, 1973 и 2002 г. И до сега тялото му не е подложено на никакво разлагане.

loading...