Невероятните кристали, които могат да почистят нашата планета

Някои деца никога не надрастват  любовта си към играчките-конструктори. Aвстралийският химик Matthew Hill използва тази любов за да изгради блестяща кариера – той е намалил Лего блок до ...

297 0

Някои деца никога не надрастват  любовта си към играчките-конструктори. Aвстралийският химик Matthew Hill използва тази любов за да изгради блестяща кариера – той е намалил Лего блок до  атомен размер. Кристалните материали, получени в  неговата лаборатория,  му донесоха  наградата Malcolm McIntosh за физика през 2014 година. Тези кристали могат да решат някои от най-големите проблеми в света, като поглъщат CO2 от емисиите на електроцентралите, да се използват в качеството на газови бутилки за бъдещи горива, или да почистват  водата от замърсяване.

Hill проучвал през последното десетилетие кристали, известни като метал-органични структури (МОF). Те изглеждат като бели кристални соли, но рентгеновите лъчи разкриват техните тайни. МOF кристалите са преди всичко празно пространство – те са 10 пъти по-порести от всичко познато на планетата. Те са гъби от атомния свят – назовете който и да е  газ, те ще го погълнат.

Рентгенографиите на  МOF кристалa прилича на скелет, в които ролята на кости изпълняват органични съединения, а  металите – ролята на ставите. Получените кухини представляват  клетки – нанохранилища за различни вещества.

Използвайки различни метални и органични съставки, Hill може да настройва  тези клетки за различни цели. За съхраняване на  водород са необходими по-малки кухини, за да могат клетките плътно да прилепват към  газовите молекули. Този метод за съхранение на водород е по-безопасен, отколкото съхраняването му  като сгъстен газ в резервоар, който може да се взриви.

loading...