Новите болести на нашето време

Ако не сте податливи на алкохола или не сте пристрастен към хазарт, не се отпускайте: през последните години списъкът със зависимости расте сериозно. За целта не е необходимо...

538 0

Ако не сте податливи на алкохола или не сте пристрастен към хазарт, не се отпускайте: през последните години списъкът със зависимости расте сериозно. За целта не е необходимо да вършите нещо забранено.

Здравословно хранене

Придирчивостта към храната, ако се увлечете, може да се превърне в пълна зависимост, за което има дори термин – oрторексия. Страдащите от това хора ядат само полезни (макар и без вкус) храни и знаят всичко за продуктите в тяхната чиния, не могат да живеят без витамини, винаги чистят нещо в тялото си, а от останалото се избавят в спортни зали и сауни.
И се чудят защо лекарите не са много щастливи, като им препоръчват да потърсят помощ от клиничен психолог или психиатър.

Социалните мрежи и лайкове

За нов вид зависимост лекарите смятат и потребността да се снима всичко наоколо, за да бъде незабавно публикувано в социалните мрежи , основно чрез мобилното фотоприложение на Instagram. Обект на снимка може да бъде всичко. Основното нещо е броят на харесвания, които ще се съберат снимките.

– Тази зависимост не е от факта на публикуване на снимките, а от реакцията към тях – обяснява психотерапевтът T. Дорох.

loading...