Новият биогел VetiGel спира кървенето на рана за 20 секунди

Всяко травматично увреждане може да доведе до кървене – и времето за спирането му е от изключително значение. Новата разработка на Бруклинската лаборатория по биотехнологии, VetiGel,  при нанасяне...

650 0

Всяко травматично увреждане може да доведе до кървене – и времето за спирането му е от изключително значение. Новата разработка на Бруклинската лаборатория по биотехнологии, VetiGel,  при нанасяне върху кожата или повредена мека тъкан може да се спре кървенето почти мигновено. В момента този биогел се изпробва върху животни във ветеринарни клиники.

Гелът стяга отворени рани и спира кървенето за 20 секунди. На пръв поглед изглежда, че прилича на другите кръвоспиращи средства, предлагани на пазара – но ефектът му излиза извън рамките на  повърхностни драскотини и работи при  дълбоки рани по кожата и органите. Представете си работата на хирург,  имащ под ръка инструмент, който позволява бързо да затвори повредения орган, свеждайки до минимум загубата на кръв – или полицейски служител, който е в състояние да спре мигновено  кръвотечението от огнестрелна рана.

Създателят на гела и основател на Бруклинската биолаборатория Джо Ландолина описва  VetiGel като  лего блокчета за тялото. Строителни блокове в този случай са полимери на базата на компоненти, получени от клетъчните стени на растенията, които предизвикват  кръвосъсирване в рамките на няколко секунди.

loading...