Обама убеждава Китай да стане партньор в осигуряването на световния ред

Американският президент Барак Обама заяви в понеделник за това, че  САЩ и останалата част от света имат интерес от  успешен Китай, но Пекин трябва да бъде партньор в...

289 0

Американският президент Барак Обама заяви в понеделник за това, че  САЩ и останалата част от света имат интерес от  успешен Китай, но Пекин трябва да бъде партньор в поддържането на международния ред, а не да го подкопава.

Като се има предвид нарастващата загриженост на американски и други фирми за  бизнес-условията в Китай, по време на посещениетo си в Пекин Обама призова Китай да се откаже киберпохищенията си заради комерсиална изгода и да   създаде по-справедливи условия, според които  политиката няма да бъдe  използвана в полза на някои фирми за сметка на други.

Посещение на Обама в Китай на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанския регион се случва  на фона на нарастващите търкания между САЩ и Китай, като  Вашингтон се опитва да разшири интересите си в Азия, докато китайският президент Си Цзинпин в Пекин демонстрира все по-голяма готовност да оказва  влияние върху регионалните въпроси, за разлика  от  предшествениците си.

loading...