Обидата като последствие от горделивостта и неумението за общуване

Всеки човек може да се обиди. Това означава, че дори и днес, на път за работа, някой случайно ви е настъпил по крака и не се е извинил....

2211 0

Всеки човек може да се обиди. Това означава, че дори и днес, на път за работа, някой случайно ви е настъпил по крака и не се е извинил. Това е обида? Разбира се! Или преди малко любимият човек е казал или е направил нещо нередно. Това е обидно? И още как! Или вие сам, пиейки кафето си, което се оказва твърде горещо – се опарихте. И веднага се обиждате: на себе си, на кафето и на целия свят. Това е лош късмет …

Въпреки факта, че чувството за обида е много разпространено и се изпитва от почти всеки човек, е необходимо да се разбере неговата вредност. Откъде се появява това чувство и защо толкова много влияние върху човека?

Никой с нищо не може да бъде обиден!

Самият човек решава дали да се обиди или не. В повечето случаи, разбира се, се обижда: как иначе да възприеме нечестната забележка на шефа, как да реагира на това, че любимият човек го напуска и отива при някой, който според него, е по-малко ценен, как да покаже на света недоволството си от стандарта си на живот?

В своите оплаквания възрастните определено изглеждат малко смешни, като малки деца, които с обида и изобилни сълзи търсят внимание.

С какво може да сдобие човек, отдавна прекрачил тази възраст, който се обижда с повод и без повод?

Той не разбира, че обидата е разрушително чувство, което пречи на развитието на неговата личност. Обиждат се само хората, които никога не са постигали и няма да постигнат някакъв успех в нито една сфера на живота.

Ако допуснете обидата в душата си и я оставите да се настани там, тя ще стане основното чувство, което няма да позволява да се развиват други чувства. Тя ще започне да унищожава в зародиш всички най-благородни човешки импулси, необходими за личностно израстване.

Обидата е основна пречка за постигане на целите.
Тя е причина за заболяванията, възникващи на физически план.

Разбирате ли колко сериозно е това?!

В основата на всички обиди лежат неоправданите очаквания и нереализираните желания.

По този начин обиждащият се човек унищожава не само себе си, но и налага разрушителни чувства на своите близки.

За да може обидата да не унищожава вашия свят, вашите планове, вашата личност, е необходимо да се научите да трансформирате тази отрицателна енергия в позитивна – за успех и развитие:

1. Освободете се от обидата. Ако сте обидени на конкретен човек или хора, простете им и по някакъв начин им кажете, че не им се обиждате, а ги считате за свои учители в живота си: напишете им това, изпратете SMS или се обадете.

Ако те не искат да ви виждат и чуват, или вие тях, използвайте визуализация – много ярко и ясно си представете човека, на който прощавате, и с цялата си искреност и любов кажете фразата прошка. Простете не формално, а от сърце.

2. Опитайте се да не позволите на обидата да проникне дълбоко в душата ви. Абстрахирайте се от неприятните ситуации и неприятните хора. Не забравяйте, че обидените и агресивни хора са енергийни вампири и със своята обида те ви провокират към контакт, за да получат от вас чиста енергия. Не им давайте този шанс.

3. Не правете никакви резки движения при постигането на своите цели. Ако сте построили в главата си някакво желание (да станете богати, да станете любим), се движете към него много бавно и внимателно, не губете време за излишни обиди, а постепенно влизайте в резонанс с това желание, демонстрирайки спокойствие, а не извънредна заинтересованост (ако не получа това – няма да мога да живея.

4. Спрете да очаквате от другите необходимия за вас модел на поведение, някакви положителни промени, според вас, тук и сега, помнете, че Вселената действа в съответствие с принципа „Никой на никого не дължи нищо“;

Обидата е последствие от горделивостта и неспособност за общуване. Лъжливото себевъзвишаване кара човек да се възприема като супер-същество: Аз съм най-красивият, аз съм най-интелигентният, аз съм най-успешният.

А Вселената и другите хора го възприемат като нормален, ръководителят го порицава, че е закъснял – като обикновен служител, приятелката му го изоставя заради друг, защото не намира нищо интересно за себе си в тази идентичност. „Супер субектът“ не разбира защо той, толкова съвършен, го подценяват и започва да се защитава от света с обида.

Но дори и най-заразеният от суета и обиди човек може да превърне своите разрушителни емоции в творческа енергия. Всичко се регулира чрез искрена прошка.

Простете на другите, простете на всички, които са далеч или близо, на всички, които са живи и които вече ги няма, ако с нещо са ви засегнали.

Но, най-важното – простете на себе си!

Според статистиката, повечето хора най-много са обидени на себе си: би могъл да направи, но не е, би могъл да каже, но не е казал, ако беше действал по различен начин, всичко щеше да е различно сега.

Повтаряйте си непрекъснато: „Не бях прав, но аз си простих и сега си позволявам да постигна целите, които заслужавам!“

loading...