Обидата като последствие от горделивостта и неумението за общуване

Всеки човек може да се обиди. Това означава, че дори и днес, на път за работа, някой случайно ви е настъпил по крака и не се е извинил....

2501 0

Всеки човек може да се обиди. Това означава, че дори и днес, на път за работа, някой случайно ви е настъпил по крака и не се е извинил. Това е обида? Разбира се! Или преди малко любимият човек е казал или е направил нещо нередно. Това е обидно? И още как! Или вие сам, пиейки кафето си, което се оказва твърде горещо – се опарихте. И веднага се обиждате: на себе си, на кафето и на целия свят. Това е лош късмет …

Въпреки факта, че чувството за обида е много разпространено и се изпитва от почти всеки човек, е необходимо да се разбере неговата вредност. Откъде се появява това чувство и защо толкова много влияние върху човека?

Никой с нищо не може да бъде обиден!

Самият човек решава дали да се обиди или не. В повечето случаи, разбира се, се обижда: как иначе да възприеме нечестната забележка на шефа, как да реагира на това, че любимият човек го напуска и отива при някой, който според него, е по-малко ценен, как да покаже на света недоволството си от стандарта си на живот?

В своите оплаквания възрастните определено изглеждат малко смешни, като малки деца, които с обида и изобилни сълзи търсят внимание.

С какво може да сдобие човек, отдавна прекрачил тази възраст, който се обижда с повод и без повод?

Той не разбира, че обидата е разрушително чувство, което пречи на развитието на неговата личност. Обиждат се само хората, които никога не са постигали и няма да постигнат някакъв успех в нито една сфера на живота.

Ако допуснете обидата в душата си и я оставите да се настани там, тя ще стане основното чувство, което няма да позволява да се развиват други чувства. Тя ще започне да унищожава в зародиш всички най-благородни човешки импулси, необходими за личностно израстване.

Обидата е основна пречка за постигане на целите.
Тя е причина за заболяванията, възникващи на физически план.

Разбирате ли колко сериозно е това?!

В основата на всички обиди лежат неоправданите очаквания и нереализираните желания.

По този начин обиждащият се човек унищожава не само себе си, но и налага разрушителни чувства на своите близки.

За да може обидата да не унищожава вашия свят, вашите планове, вашата личност, е необходимо да се научите да трансформирате тази отрицателна енергия в позитивна – за успех и развитие:

loading...