Огнените мравки нападат кайманите и ги изяждат

Огнените мравки (Solenopsis Invicta) са сред най-опасните мравки в света. Наскоро аржентински учени са установили, че в храната на тези насекоми влизат и широкомуцунестите каймани. Разбира се, аржентинските...

2114 0

Огнените мравки (Solenopsis Invicta) са сред най-опасните мравки в света. Наскоро аржентински учени са установили, че в храната на тези насекоми влизат и широкомуцунестите каймани.

Разбира се, аржентинските огнени мравки не са опасни за големите възрастни животни (на дължина широкомуцунестите каймани достигат 3.5 m), но Solenopsis Invicta са заплаха за тяхното потомство. Кайманите използват за изграждане на гнездата си изолирани речни острови. Материалът за тях е такъв, че ларвите на мравките се чувстват съвсем комфортно в него, пише Scient, цитиран от Другите новини.

Мравките хапят женските и ги принуждават да напуснат. Тогава насекомите атакуват излюпените крокодилчета, които са напълно беззащитни пред стотиците хиляди мравки. Учените смятат, че Solenopsis Invicta са причина за смъртта на една четвърт от всички новоизлюпени каймани. Впрочем за цялата популация от каймани подобна динамика не е заплаха – в края на краищата, тези влечуги и насекомите съжителстват в продължение на хиляди години. Ръстът на числеността на огнените мравките се възпира от вид мухи.

loading...