Около Земята е открит невидим електронен щит

Екип от учени от Университета на Колорадо в Боулдър са открили невидим „щит“ на височина  11,  5 хиляди  километра, който предпазва Земята от така наречените електрони убийци. Електроните-убийци,...

586 2

Екип от учени от Университета на Колорадо в Боулдър са открили невидим „щит“ на височина  11,  5 хиляди  километра, който предпазва Земята от така наречените електрони убийци. Електроните-убийци, ускорени почти до скоростта на светлината, представляват заплаха за астронавти и космически апарати по време на интензивни слънчеви бури.

Защитната бариера е била намерена в пояса на Ван Алън, представляващ две пръстеновидни области, в които се намират високоенергийни заредени частици: електрони и протони.

Вътрешният радиационен пояс е на височина  около 4000 км. Външният – на височина 17 000 км. Според учените в областта на вътрешния ръб на външния  радиационен пояс на височина от около 11,5 хиляди километра е открит „щит“ с ясни граници, който предотвратява проникването на свръхбързи електрони в земната атмосфера.

„Това е все едно тези електрони да се ударят в стъклена стена в Космоса,“ – казва един от авторите на изследването, Даниел Бейкър. – „Защитната  бариера напомня на научно-фантастичния филм „Звезден път“. Това наистина е мистериозен феномен“.

Преди това учените са считали, че високоенергийните  електрони, които се  ускоряват до скорости  повече от 160 хиляди километра в секунда, проникват в горните слоеве на атмосферата, където  взаимодействат с молекулите на въздуха.

Сега вече е ясно , че защитната бариера спира електроните -убийци дълго преди проникването им в атмосферата.

бел. ред. И какво излиза сега? Че Създателят е помислил и за такава защита? Случайно….

loading...


Коментари

2 comments

  1. незнам Отговор

    формата е тора(поничка)

    вселената има форма тора

  2. Божо Отговор

    Ох, пак някой откри Америка. А това е откритие от 50-те години на 20-и век. И това, което спира заредените частици е магнитното поле на Земята. Поясите на Ван Алън се състоят от отклонени от магнитното поле частици.