Онлайн издание загуби две трети от читателите си заради положителни новини

Редакцията на ростовското електронно издание „Градски  репортер“ решила да проведе акция под надслов „Ден на добрите новини.“ Така журналистите решили да вдигнат настроението на  жителите на града, и...

251 0

Редакцията на ростовското електронно издание „Градски  репортер“ решила да проведе акция под надслов „Ден на добрите новини.“ Така журналистите решили да вдигнат настроението на  жителите на града, и в същото време да проследят  статистиката за четене на бележки, пълни с позитивни новини.

Заместник-главният редактор Виктория Некрасова признава, че в изданието  очаквали противоположен  резултат, защото си мислили, че читателите са уморени от лоши новини, но резултатът бил плачевен.

– Публикувахме  новини като изключвахме такива с убийства, и поставяхме в заглавията нещо положително – продължава Некрасова. – Например, новините за миниране на двете гари в Ростов на Дон, ние публикувахме със заглавие, че съобщенията са неверни – тоест акцентирахме върху положителна информация, но за съжаление, тази новина се оказа интересна за твърде малко хора.

Според нея средно  сайтът всеки ден се чете от  четири хиляди души. В „Деня на добрите новини “ броят на читателите  достигнал едва  1200. Въпреки това главният редактор на новинарския портал вестник Олег Китаев не смята експеримента за провал. Според него всички руски журналисти трябва да си направят извода,  че с позитивни новини няма да се спечели много.

– Преди това ние получавахме  много коментари от нашите читатели за това, че  пишем  само за лошо, – казва Олег Китаев.

– Ние стартирахме еднодневен проект, който показа, че с  добри новини нито  пари ще спечелиш, нито  читатели .

Сътрудниците на   „Градски репортер“ обясняват липсата на читателски  интерес към положителна информация с психологически фактори.

– В такива новини няма над какво да се  позлорадства, – казва Олег Китаев. – Читателите биват привличани само от негативни неща, ужаси и  проблеми, и това не се отнася  само за Ростов.

Въпреки това във   вестника не са се отказали от идеята за „добра“ медии. Сега обаче те ще продължат да правят положителни акции само в  почивни и празнични дни: журналистите смятат, че в тези дни читателите  са по-възприемчиви към нещо добро.

loading...