Основателят на Мормонската църква Джозеф Смит имал 40 съпруги

Основателят на Мормонската църква, Джозеф Смит имал 40 съпруги, пише The New York Times. Според вестника, лидерът на това религиозно направление за първи път официално признава този факт....

508 0

Основателят на Мормонската църква, Джозеф Смит имал 40 съпруги, пише The New York Times. Според вестника, лидерът на това религиозно направление за първи път официално признава този факт. В църковните материали Смит винаги е изобразяван като верен партньор на своята любяща съпруга Ема.

Информацията за съпругите на Смит, сред които са  и  вече омъжени жени и 14-годишни момичета, е поредният  опит на Мормонската църква за прозрачност, се казва в статията. Според публикуваното църковно есе, не е изключено  Смит да не е имал сексуални отношения с всички свои съпруги, тъй като някои са били предназначени за неговия „следващ живот“, пише вестникът.

През изминалата година, Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни (официалното име на Мормонската църква)  публикува 12 есета на различни теми. В текста за съпругите на Смит се казва, че възрастта на повечето от тях е  от 20 до 40 години.  А Смит се е оженил за Хелън Марк Кимбъл няколко месеца преди 15-ия и рожден ден, и че е вземал  за съпруги няколко жени, които вече били сключили брак, включително  с приятели и последователи на Смит.

loading...