Открит е еликсир на младостта

Екип от американски експерти в Scripps Research Institute, воден от Пол Робинс твърди, че еликсирът на младостта не е приказка, а съвсем реален препарат. Тези учени са успели...

916 0

Екип от американски експерти в Scripps Research Institute, воден от Пол Робинс твърди, че еликсирът на младостта не е приказка, а съвсем реален препарат. Тези учени са успели да открият нов клас лекарства – „сенолитици“, чрез който ще може да се забави значително процеса на стареене.

Според експертите, тези лекарства могат да подобрят дейността на сърдечния мускул и по този начин да удължават живота. Действието на сенолитиците е насочено към борба с болести, причинени от стареене. Аналози на такива лекарства вече са използвани в медицината и са се представили добре в профилактиката и пълното излекуване на някои хронични заболявания.

Сенолитиците са открити при проучване на стареенето на клетките на организма, които са загубили способността си да се делят. Първите експерименти с мишки дали възможност на учените да се увеличи продължителността на живота им без наличието на заболявания с унищожаването само на тези стареещи клетки.

loading...