Папа Франциск обедини еволюционната теория и Бог в една система

Папа Франциск, заяви, че „Бог не е магьосник с магическа пръчка“,  теорията на еволюцията и теорията за Големия взрив  не само са верни, но също така и потвърждават ...

207 0

Папа Франциск, заяви, че „Бог не е магьосник с магическа пръчка“,  теорията на еволюцията и теорията за Големия взрив  не само са верни, но също така и потвърждават  съществуването на Бог. Тези изявления главата на католическата църква направи в Папската академия на науките във Ватикана.

Според Франциск, теорията на креационизма и научните теории за създаването на разумен живот на Земята са взаимосвързани.

„Четейки за  сътворението на света в Битие, рискуваме да си представим Господ за магьосник с магическа пръчка,  способна на всичко, но това не е така“ – заяви Папата, и добави, че Бог е създал хората, за да им даде възможност да се развиват и да  постигнат съвършенство самостоятелно.

Понтификът е сигурен, че теорията за Големия взрив не противоречи на съществуването на Създателя, а  „се нуждаят от Него“ така, както и самата еволюция се нуждае от  създаването същества, които след това се развиват.

Заслужава да се отбележи, че Франциск – не е първият папа, който проявява  по-широк възглед към научните разработки, докато  католическата църква се откроява с подкрепа на на антинаучни възгледи. Така например, по-рано  папа Йоан Павел II очерта теорията на еволюцията като „повече от хипотеза“, наричайки я „доказан факт“.

В научния свят думите Франциск вече бяха определени за знакови,  така че изглежда търканията между науката и Църквата наистина намаляват.

loading...