Първата цветна снимка на кометата Чурюмов-Герасименко

Кометата Чурюмов-Герасименко стана звезда в новинарските емисии в последно време, докато не „заспа“ сондата Филае, която кацна на нея. Изглежда, че сега за кометата знаят дори и тези,...

421 0

Кометата Чурюмов-Герасименко стана звезда в новинарските емисии в последно време, докато не „заспа“ сондата Филае, която кацна на нея. Изглежда, че сега за кометата знаят дори и тези, които не са се интересували от космоса. Но това, което не се знаеше бе как изглежда кометата  на цвят.

До този момент всички снимки бяха черно-бели.   Според документа, представен на последната среща на Американския геофизичен съюз, това е  първата цветна снимка на кометата Чурюмов-Герасименко, направена с камерата OSIRIS, която е част от апаратурата на Rosetta.

Както може  да се види, снимката е малко размазана, а нейният цвят е като изкривен. Причината е много проста: за да направи цветна снимка, камерата прави всъщност три снимки за всеки цветен канал – червен, зелен и син. Тъй като комета е в постоянно движение, при смесване на каналите те са отместени един спрямо друг.

loading...