Първият безпилотен самолет е създаден през … 350 г. пр.Хр.

През 350 г. пр.Хр. математикът и основател на механиката Aрхит Тарентски изобретява дървен механичен  гълъб. Изобретението на Архит често  наричат първият робот, а  в светлината на съвременните технологии...

334 0

През 350 г. пр.Хр. математикът и основател на механиката Aрхит Тарентски изобретява дървен механичен  гълъб.

Изобретението на Архит често  наричат първият робот, а  в светлината на съвременните технологии – понякога и първият безпилотен самолет, първата машина, способна на самостоятелен полет „- пише Джими Стамп в статия на сайта на Smithsonian.

Стамп  не е единственият, който счита този гълъб за прародител на безпилотниците. Съвременният  безпилотен самолет от 1993 г.,  създаден в отдела за  аеронавтика на Американския военно-морски иститут, е наречен Аrchystas в чест на древния изобретател.

Древноримският писател Aulus Helium пише, че автоматонът  е бил задвижван от пара. За изобретението е  запазена малко информация и  е известно, че устройството е впечатлявало гражданите на Tarentum, се казва в образователните материали на НАСА, където се  описва като „едно от първите устройства“, в които  успешно са използвани принципи, подобни на полета на ракета. “

Между другото

300 години след като Archytas създава своята птица, гръцкият изобретател Херон Александрийски построява това,  което се счита за първата парна машина, тя работи  на  подобен принцип. Огън под котел загрява вода, създавайки пара, която минава по две L-образни тръби от двете страни на сфера, като я кара да се върти. Устройството се нарича еолпил.

2

loading...