Първият живот може да се е появил милиарди години по-рано

Учени са открили най-древната планета със земен размер в Млечния път. Откритието показва, че има възможност за съществуване на живот другаде в нашата галактика. Изследователският екип, ръководен от...

384 0

Учени са открили най-древната планета със земен размер в Млечния път. Откритието показва, че има възможност за съществуване на живот другаде в нашата галактика.

Изследователският екип, ръководен от д-р Thiago Kampante от университета в Бирмингам (Великобритания) разказа за своите наблюдения на я симпозиум във Франция. Това е система от пет планети със земен размер, открита от космическия телескоп Кеплер, който е наблюдавал звездата KOI-3158 в съзвездието Лира, на разстояние около 117 светлинни години от Земята.

KOI-3158 е всъщност част от йерархична тройна система, която включва и две по-малки звезди-джуджета. Tелескопът е наблюдавал пет планети около звездата KOI-3158, която, според Kampante прави новата система най-близката до нас и най-ярката многопланетна система, открита от Кеплер.

Но по-интересна е възрастта на системата. Според астрономите, тя е на около 11,2 милиарда години (плюс или минус 900 милиона). За сравнение, възрастта на Слънцето и слънчевата система е по-малка от 5 милиарда години.

koi-3158-1-650x459

Сравнение на KOI-3158 с други системи

Ако се сравнят по размера, една от планетите на KOI-3158 прилича на Меркурий, три приличат на Марс, а петата – най-голямата – е малко по-малка от Венера. Въпреки това, системата KOI-3158 не е копие на нашата система. Тя е изключително тясня. Планетите обикалят около своята звезда за по-малко от 10 дни.

Kampante отбелязва, че KOI-3158 е оскъдна на желязото. Според него, звездите , около които има неголеми планети, имат по-разнообразен химичен състав от звездите- покровители на гигантски планети.

Това може да означава, че планетите, подобни по размер на Земята, са се образували в ранната възраст на Вселената, когато метали не е имало достатъчно.

Системата KOI-3158 е възникнала, когато Вселената е била на 20 процента от сегашната и възраст. Това предполага, че планети с големината на Земята може да са се образували по време на по-голямата част от историята на вселената, която позволява възможността за съществуването на древни форми на живот в галактиката, – обяснява изследователят.

Трудно е да се установи наличието на живот в KOI-3158, без да има данни за състава на атмосферата на нейните планети. Но след като на учените е известна нейната възраст, това откритие е наистина значително.

Животът на тези планети може да са е появил милиарди години по-рано, отколкото на Земята. През това време той може да е достигнал по-висока степен на развитие от нас. Той също така е имал и достатъчно време, за да се самоунищожи. Възможно е дори, че преди появата на нашата слънчева система, на тези планети да са се редували различни форми на живот.

Изследването е публикувано в The Astrophysical Journal.

loading...