Пентагона: Ако Русия наруши „ракетния“ договор, САЩ ще предприемат мерки

Ако се появи заплаха за Съединените щати да попадне под ударите на крилати ракети със среден радиус, ще бъде задействaна активна отбрана, заяви Картър. САЩ могат да предприемат...

777 0

Ако се появи заплаха за Съединените щати да попадне под ударите на крилати ракети със среден радиус, ще бъде задействaна активна отбрана, заяви Картър.

САЩ могат да предприемат защитни мерки, в случай, че Русия нарушила условията на Договора за унищожаването на ракетите среден и по малък обсег, заявиха ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ генерал Мартин Демпси, и секретарят по отбраната САЩ Аштън Картър по време на изслушване в Сенатската комисия по въоръженията.

Както бе посочено от генерал Демпси, потенциалният отговор на САЩ „ще отговаря на условията на Договора за тези ракети.“ Говорейки по време на заседанието Аштън Картър заяви, че САЩ „могат и ще отговорят“ на евентуалното нарушение на договора от страна на Руската федерация.

Както бе обяснено от министъра на отбраната на САЩ, има три варианта, при които Вашингтон може да предприеме съответните действия. При това ако за САЩ и техните съюзници възникне опасност да попадат под заплаха от удари с крилати ракети със среден обсег, изстрелвани от земята, Вашингтон ще използва активна защита за себе си и своите съюзници, каза Картър. В допълнение, САЩ могат да предприемат мерки за противодействие, за да се предотврати използването на такива оръжия, които, според министъра, са „открита военна конфронтация.“ Третият вариант, както каза Картър, е отказът на Русия да се придържа към „ракетния“ Договор.

„Този Договор е двупосочна улица“ – каза Картър. Според него, „ако Русия не се върне към спазване на Договора, САЩ могат да предприемат защитни мерки.“

Договорът за ракетите със среден и малък обсег беше подписан от САЩ и СССР през 1987 г. и влезе в сила следващата година.

loading...