Пет метода на психологическото айкидо

Отстъпвайки, ти издържаш изпитанието, казват на Изток. Отстъпвай за да отслабиш съпротивлението, учат будиститe. Не се бори, защото неминуемо ще станеш това, срещу което се бориш. Твърде много...

574 0

Отстъпвайки, ти издържаш изпитанието, казват на Изток. Отстъпвай за да отслабиш съпротивлението, учат будиститe.

Не се бори, защото неминуемо ще станеш това, срещу което се бориш. Твърде много сила води до обратния резултат. Научи се да бъдеш водач, за да водиш другите. Айкидо – не е отстъпване и слабост, айкидо е мъдрост.

„Пара“ – позволи на противника да изпусне парата

Този, който крещи е в състояние на афект. Това означава, че съзнанието му е изключено. Смешно е да се говори с някого, чието съзнание е изключено. Това е като да говориш със спящ човек. Виждали ли сте някой да крещи на друг, когато е в добро настроение? Замръзни и му позволи да изпусне парата! Нека прекипи!

Мълчание и ясно чувство за битието – източник на всяко ефективно действие. Не е нужно да слушате това, което той изригва. Крещи болката му.

Как да се сдържите? Много е лесно! Хвалете себе си мислено: „Колко съм талантлив, даже с такъв човек мога да бъде спокоен!!“ Функцията на студена вода изпълнява и обикновеното мълчание – пауза. Докато партньорът шуми , гледайте го внимателно и се вслушвайте. Нека чайникът кипне.

Методът Пара е като гасенето на пожар с вода от каната. Хората по някаква причина често предпочитат да гасят пожара на емоциите на другите с бензин …

„Развалената плоча“

Ситуация. Детето ви пита за разрешение да отиде на разходка. Вие не искате това. Но то настойчиво повтаря своето искане без да се дразни и без да повишава глас, като изкопана грамофонна плоча. Силно настъпва. И така нататък до безкрайност.

Ще отстъпите ли? Навярно. Така се късат и не толкова слаби нерви. Бихте искали да се отървете. Във всеки двубой победител е този, който има достатъчно постоянство, търпение и издръжливост.

Това е методът на „развалената плоча“. Вие не бива да се дразните. Тонът е спокоен. Лицето е доброжелателно. Съгласни сте с с всичко, което другата страна казва, отказвайки на вашата молба. „Да, вероятно е така, но аз искам разрешение (за каквото и да било)“!

Важно е да бъдете устойчив и да въртите записа на плочата докрай, докато победите.

ПИРО – кръгов маршрут, който води до споразумение

При съпротива на клиента той може да се води по кръгов маршрут право към споразумението с алгоритъма ПИРО:

П – Прикачване към на възражението на клиента („Да, съгласен съм с теб ….“)

И – „И“ („И в същото време …“) се посочва, че в този случай има и нещо друго. (Не бива да се казва „НО“ или „напротив“, по-добре кажете „И“ или „ИЛИ“).

loading...