Половата идентичност зависи от микро – РНК

Изследователи са открили, че развитието на мъжки и женски пол в плодовите мушици- дрозофили не зависи само от половите хромозоми. Ролята на малките молекули РНК (RNA) за образуването...

344 0

Pre-mRNA-1ysv-tubesИзследователи са открили, че развитието на мъжки и женски пол в плодовите мушици- дрозофили не зависи само от половите хромозоми. Ролята на малките молекули РНК (RNA) за образуването на половите органи са описани в Genetics.

Микро-РНК са съставени само от няколко десетки нуклеотиди, те не кодират протеини, но са много важни за регулирането на гените.

Учените са доказали, че у мъжките и женските дрозофили микро-РНК се различават. Оказало се, че те играят важна роля в развитието на външните полови белези: женските мухи са по-големи, отколкото мъжките, имат различна пигментация и повече сегменти на корема.

Когато изследователите блокирали сигналите на микро- РНК , започнали да се развиват дрозофили, приличащи и на мъжки и на женски.

Нещо повече – сигналите на микро-РНК също така влияят върху развитието на яйцеклетките и сперматозоидите. Без тези сигнали мухите остават стерилни.

Интересното е, че някои микро-РНК на плодовите мушици съществуват и у хората, като let-7. Учените сега изясняват ролята на тази молекула във формирането на половата идентичност у хората.

loading...