Повече от 100 хиляди протестираха в Брюксел срещу мерките за строги икономии

В центъра на Брюксел около 100 хиляди белгийци проведоха шествие срещу плановете на правителството да намали бюджетните разходи и да увеличи  възрастта за пенсиониране. Според Reuters, това е...

202 1

В центъра на Брюксел около 100 хиляди белгийци проведоха шествие срещу плановете на правителството да намали бюджетните разходи и да увеличи  възрастта за пенсиониране. Според Reuters, това е първата стъпка в поредица от демонстрации и стачки, планирани за следващите седмици.

Причината за недоволството на хората е обещанието на дошлото на власт миналия месец белгийско правителство да  повиши възрастта за пенсиониране и да ограничи възможността за ранно пенсиониране. Правителството планира също така да отмени следващата година индексацията на заплатите в зависимост от нивото на инфлацията и да намали  средствата, отпускани за здравеопазване и социално обезпечаване.

За доставка в столицата  на участниците в акцията, синдикатите закупиха от железопътния оператор SNCB 80 хиляди билета. Също така е трябвало  да се използват 15 допълнителни влакове и 500 автобуси. Движението на останалата част от обществения транспорт в Брюксел е било силно ограничено.

Изключените за първи път за  26 години от правителството социалисти заявиха, че  реформата ще засегне особено болезнено работниците, докато богатите няма да усетят нищо.

„Посланието е ясно. Хората са гневни. Политиката на това правителство е напълно небалансирана, „- каза лидерът на синдиката ACV Maрк Лимани.

„Споделям безпокойството на хората. Правителствените мерки са несправедливи „- подкрепи синдикалния лидер, бившият премиер Елио ди Рупо.

Според  синдикатите в  четвъртък в протеста са участвали  около 120 хиляди души. Основно  това са докери и работници в леярската промишленост, към които се присъединиха и студенти. Полицията смята , че са протестирали 100 хиляди.


Белгийските профсъюзи планират да проведат серия от регионални акции, които ще се провеждат всеки понеделник с начало 24 ноември 24. Кулминацията на националната  стачка е насрочена за 15-ти Декември.

Белгийският премиер Шарл Мишел покани лидерите на трите водещи промишлени синдикатите на масата за преговори. Реакцията на синдикалните лидери все още е неизвестна.

loading...


Коментари

1 comment

  1. Т_Живков Отговор

    Икономии му е майката! Как иначе броят на милиардерите ще се удвоява на всеки 5 години!?…