Практика за избавяне от привързаности

praktika

Всички привързаности ни застопоряват на едно място и не ни позволяват да сме свободни. И затова  животът  винаги ни откъсва от това, към което ние се привързваме. Мнозина...

1249 0

Всички привързаности ни застопоряват на едно място и не ни позволяват да сме свободни. И затова  животът  винаги ни откъсва от това, към което ние се привързваме.

Мнозина са забелязали, че когато наистина искаме нещо, мислим за това постоянно, сякаш целият свят се противопоставя и нищо не се случва. Когато човек просто си е пожелал нещо, без особено да се притеснява за резултата – всичко върви „като по часовник.“ И още нещо: когато се привържете към някого, той става безразличен към вас.

Например, проблемът с  взаимоотношенията с детето. Може би най-страшно и трудно изглежда да освободите детето си. А  като правило родителите дотолкова се привързват към  детето си, че го считат за част от себе си. И започват да решават вместо него, като така пречат на реализацията на съвършено нов човек.

Но децата са дар и те винаги са по-мъдри от родителите си, тъй като те имат по-голям запас от мъдрост. Всяко следващо поколение е винаги по-мъдро от предишното.

Ако имате проблеми на работата, значи сте сте се привързали към работата. Ако не можете да постигнете нещо, значи сте зациклили на  резултата.

Вие се опитвате по всякакъв начин да  „вържете“ и да удържите мъжа – пуснете го да си ходи, и той сам ще се върне. Е, или ако това не е вашият мъж, ще се появи именно вашият.

Трябва да освободите, ако не всичко, то поне много. Като се започне с близки и се завърши с целите, желанията и други неща. Най-изненадващо е, че освобождавайки,  всеки път, внезапно откривате, че нищо не сте загубили.

ПРАКТИКА

Пуснете си приятна релаксираща музика, седнете в удобен стол, затворете очи и се отпуснете. Представете си, че изпращате с  кораб на далечно пътуване човек, който ви е особено близък и скъп. Моментът на изпращането е много важен. Вие ще чувствате болката от раздялата.

Но именно в приемането и преживяването на тази болка, когато чувстваме, че наистина откъсваме от сърцето си тази привързаност, същността на освобождаване е мярка за ефективността на практиката.

loading...