Пращат китайските културни дейци на село „за да си формират правилни възгледи за изкуството“

Държавния департамент на КНР по печата, издателска дейност, радио, кино и телевизия ще изпраща работещите в сферите на изкуството и културата да живеят на село, за да изучават...

183 0

Държавния департамент на КНР по печата, издателска дейност, радио, кино и телевизия ще изпраща работещите в сферите на изкуството и културата да живеят на село, за да изучават реалния живот на хората, пишат местните медии.

Предвижда се по селата да бъдат изпращани сценаристи, директори на телевизионни програми, актьори: средно по 100 души на година. В селата те ще трябва да прекарат най-малко един месец.

Както беше съобщено от държавната администрация „това ще помогне на културните дейци да формират правилна гледна точка към изкуството и да създават шедьоври.“

Както отбелязват китайските медии, инициативата възниква след като президентът Си Цзинпин през октомври 2014 г. на среща за развитието на литературата и изкуството „призова да се създават по-възвишени от художествена гледна точка и морално обосновани творби, които да служат на народа и да показват основните ценности на социализма“.

Цзинпин също така призова хората на изкуството да не бъдат „роби на пазара“, като заяви, че техните произведения не трябва да „миришат на пари“.

loading...