Преди 8000 години европейците са били тъмнокожи

Бялата кожа, както и способността за преработката на краве мляко, са се появили у европейците сравнително наскоро, изясниха американски антрополози. Само преди осем хиляди години повечето хора в...

559 0

Бялата кожа, както и способността за преработката на краве мляко, са се появили у европейците сравнително наскоро, изясниха американски антрополози. Само преди осем хиляди години повечето хора в Европа са били тъмнокожи, съобщава Science News цитирайки доклад,представен на 84-ата конференция на Асоциацията по физикална антропология на САЩ.

Учените се заели с изучаването на гени, преживели най-силния естествен подбор през последните осем хиляди години. Чрез сравняване на гените на древните и съвременните европейци (участниците в проекта „1000 генома“), Iain Mathieson от Харвард е идентифицирал пет шампиони: това били гени, свързани с цвета на кожата и храненето.

Учените открили три гена, които определят белия цвят на кожата, и разкрили доста сложна история на появата му. Първите анатомично съвременни хора са дошли от Африка преди 40 000 години, и са имали по-тъмна кожа, по-полезна в топлите географски ширини. Но и преди 8500 години ловците, които са живели в местата, където сега са Испания, Люксембург и Унгария, все още са били тъмнокожи. Гените SLC24A5 и SLC45A2, определящи депигментацията на кожата, те не открили у тях.

Но в Северна Европа, където слънчевата светлина е била много малко, още преди 7700 години европейците имали не само SLC24A5 и SLC45A2, но и трети ген (HERC2 / OCA2), който е свързан със сини очи и евентуално със светла кожа и коса. Това се доказва от седемте ловци, чиито кости са намерени в южната част на Швеция (Motala).

loading...