Преместват столица на остров в Тихия океан заради глобалното затопляне

За първи път в историята един от административните центрове на страна в Тихия океан ще се премести заради заплахата от глобално затопляне, по-специално поради потенциалното покачване на морското...

226 0

8345465590_cfd0249a60_kЗа първи път в историята един от административните центрове на страна в Тихия океан ще се премести заради заплахата от глобално затопляне, по-специално поради потенциалното покачване на морското равнище.

Става дума за град Таро с население от  800 души, който е столица на провинция Шузел в меланезийската държава  Соломонови острови.

Като столица на провинция Шузел, Taро се намира само на два метра над морското равнище, което е опасно за жителите на града, в един променящ се климат и бъдещо увеличение на нивото на водата в океана.

Отбелязва се, че глобалното затопляне не е единствената заплаха – Таро е твърде уязвим и за природни бедствия като цунами и урагани.

В момента  университетът в Куинсланд австралийският, бBritish Maritime Technologies и няколко други организации, разработват уникален международен план, който ще позволи да се премести инфраструктурата на града на континента. Ще бъде преместено абсолютно всичко, включително училища, болници и офис сгради.

Очаква се, че след старта на проекта, изпълнението му ще отнеме няколко десетилетия.

loading...