Препрограмиране с думите, които изричаме

Какво и как говорим: какво означава това и как действа? Задавали ли сте си такива въпроси? Сигурна съм, че имате поне няколко отбелязани от вас и вписани в...

3056 0

Какво и как говорим: какво означава това и как действа?

Задавали ли сте си такива въпроси?

Сигурна съм, че имате поне няколко отбелязани от вас и вписани в „черния списък“ думи и фрази, смисълът на които сте открили за себе си по друг начин.

Ние също имаме списък. И искаме да го споделим с вас. Ние наричаме това препрограмиране. Думите и мислите наистина ни контролират, защото те изразяват нашите желания, с които ние създаваме.

А ние често се сблъскваме с противоречиви желания, мисли, програми.

Потресаващ резултат може да даде отказа от само една дума в ежедневната употреба.

Например, думата сама/а е в горната част на нашата „черна топ-листа“. Тази дума срещаме навсякъде, и в такива количества, че просто е чудно! Чуваме я всеки ден, четем, изричаме.

Но какво означава тази дума? Какво го носи?

Това дори не е дума. Това е залепваща приставка. Защото ако искам да кажа, че „аз ще направя това“, ще е достатъчно ясно, ако кажа така, нали?
Просто: „Аз ще го направя“, „Аз го направих“; „Искам да го направя.“ Просто акцентът във фразата е на думата „аз“. А всички знаем, че „Аз“ не е най-важното, най – важното е колективът, а после аз „и други такива вярвания.

Според опита: да създадем навика да спрем да говорим и мислим „сам/а“, е по-трудно, отколкото да препрограмираме други „устойчиви изрази“.

В действителност, тази дума в речта е носител на най- мощната програма за самота. Предполагам, че лесно можете да усетите разликата във възприятието между „Аз го направих“ и „аз сам/а го направих“. Именно „сам /а“ моментално активира гордостта, която затваря сърцето.

Тук искам да подчертая, че промените се предполагат на всички нива, и ако ние сме това, което ядем, значи живеем така, както говорим.

loading...