Престъпниците – психопати не могат да се променят

В изследване, публикувано в  The Lancet, биолози и психолози твърдят, че има категории престъпници, чиито мозъци не са  в състояние да възприемат наказанието като възпитателна  мярка. Става дума...

260 0

В изследване, публикувано в  The Lancet, биолози и психолози твърдят, че има категории престъпници, чиито мозъци не са  в състояние да възприемат наказанието като възпитателна  мярка. Става дума за една доста голяма група опасни престъпници „психопати“.

Канадски и британски учени анализирали неврологичните структури на три групи: 12 престъпници- „психопати“, 20 престъпници, които нямат общо с това психично разстройство, и обикновени хора, които никога не са извършвали  престъпления.

Всички нарушители изтърпявали присъди в затворите в Обединеното кралство за убийства, изнасилвания, опит за убийство или нападение.

Сканирането на мозъците на участниците в експеримента показало значителни отклонения в мозъците на престъпниците –  психопати на ниво сиво и бяло вещество, които се съдържат в две области на мозъка, отговарящи  за съпричастност и възможност да се изпитват  емоции като вина и срам и морална оценка.

След това участниците били  тествани за способността им да коригират поведението си в зависимост от положителните или отрицателните последствия от действията си. Те изпълнили  прост тест, за  установяване на  връзка между снимки, получавайки за това поощрение или наказание във вид на  плюсове и минуси за всеки отговор.

Върху психопатите наказанието не оказвало никакъв  ефект, и те не успявали да извлекат от минусите никаква поука и да коригират  своите отговори. Освен това изучавайки паралелно мозъчната дейност на участниците в  теста, учените отбелязват, че изнасилвачите –  психопати показват необичайни реакции към наказанието.

Интересното е, че мозъкът на престъпниците  „непсихопати“ функционирал  по същия начин, както и мозъците на хора, които никога не са извършили никакви престъпления.

Програмният директор на експеримента проф. D Blackwood казва, че мозъкът на психопатите-  престъпници е устроен  по различен начин.

„Сред тази категория лишени от свобода има най-голям  брой рецидивисти, тъй като те са изключително неподатливи към рехабилитационните програми“, казва той.

loading...