През 2015 г. се очаква катастрофално изригване на вулкана Бардарбунга

През 2015 г. се очаква да има изригване на вече активния исландски вулкан Бардарбунга, което  ще доведе до нови безпрецедентни токсични емисии на серен диоксид в небето над...

467 0

През 2015 г. се очаква да има изригване на вече активния исландски вулкан Бардарбунга, което  ще доведе до нови безпрецедентни токсични емисии на серен диоксид в небето над Европа. Изригването ще  доведе до промяна на метеорологичните условия, което ще е причина за намаляване на производството на зърнени култури в света и удвояване на цените.

За щастие, рязкото покачване на цените  само отчасти  ще се дължи на намаляване на действителната доходност и в  по-голямата си част ще се дължи на опасенията от събитието, когато по-необезпечените със зърно страни ще се опитват да увеличат резервите си.

В  момента изригването се ограничава до голяма и дълга пукнатина, която бе открита на планината Хохлурау в близост до самия вулкан и доведе до създаването на  езеро от лава с площ от около седемдесет кв. м (средата на ноември). Изригването изпуска повече серен диоксид отколкото производството в цяла Европа.

loading...