Причините, поради които ние все още не сме открили извънземни -2

Парадоксът на Енрико Ферми гласи: „Къде са всички?“. Малко по-конкретно звучи така: „Къде са всички извънземни?“. Ако се съди по размера на Вселената, броят на подобните на Земята...

515 0

21Парадоксът на Енрико Ферми гласи: „Къде са всички?“. Малко по-конкретно звучи така: „Къде са всички извънземни?“. Ако се съди по размера на Вселената, броят на подобните на Земята планети, както и редица други променливи, можем да заключим, че в галактиката трябва да съществуват десетки хиляди или повече извънземни цивилизации. Но, ако извънземните, според изчисленията, съществуват, защо не сме ги срещнали? Или поне – защо не официално?

4. Ние живеем във виртуална реалност

Според хипотезата „Планетариум“ е възможно нашият свят да е форма на виртуална реалност, която ни дава илюзията на незаселена вселена. Ние не сме намерили извънземен живот, защото това понятие просто не е вписано в програмата на нашата реалност.

Тази теория се отнася до въпроса на Декарт „Как можем да знаем, че светът около нас е истински, може би, ние сме затворени в нещо си мозъци, които мислят, че живеят в реалния свят“. Перифразирайки това твърдение в по-модерен вариант, привържениците на тази теория предполагат, че ние сме в компютърна симулация, разработена от извънземните, които са способни да манипулират материята и енергията в галактически мащаб. Защо извънземните да не ни погледат, като в аквариум с мравешка колония вътре?

5. Ние живеем космическа пустиня

Въпреки че разумен извънземен живот може да съществува, какво ако нашите планети са твърде далеч еднa от другa, което прави установяването на контакт непосилна задача?

Корените на тази идея изхождат от математическата теория за перколация, която описва как елементите се групират в произволна среда. Според тази теория, вселената се състои от секции с по-голяма и по-малка плътност на обектите в нея. Планети, населени с други разумни същества, могат да се намират в отдалечен голям клъстер, докато Земята се намира в изолиран район.

loading...