Причините, поради които ние все още не сме открили извънземни

Парадоксът на  Енрико Ферми гласи: „Къде са всички?“. Малко по-конкретно звучи така: „Къде са всички извънземни?“. Ако се съди по размера на Вселената, броят на подобните на Земята...

1535 0

11Парадоксът на  Енрико Ферми гласи: „Къде са всички?“. Малко по-конкретно звучи така: „Къде са всички извънземни?“. Ако се съди по размера на Вселената, броят на подобните на Земята планети, както и редица други променливи, можем да заключим, че в галактиката трябва да съществуват десетки хиляди или повече извънземни цивилизации. Но, ако извънземните, според изчисленията,  съществуват, защо не сме ги срещнали? Или поне – защо не официално?

1. Земята – специална планета

Хипотезата за уникалната Земя предполага, че веригата от събития, която е създала живота на тази планета е толкова сложна, че само биологично идеална комбинация от фактори, може да я  пресъздаде другаде. Въпреки че, може би, във Вселената съществуват подобни на Земята планети, може да да се окаже, че на нито една от тях няма  подходящи условия за развитие на разумен живот.

С други думи, ние не сме се срещали досега с извънземни, защото те не съществуват изобщо, или са толкова малко, че вероятността да се установи контакт с тях е минимална.

Основният фактор, който прави Земята такова  гостоприемно място за живот, е типичният за нея дълъг  период на относително стабилен климат, който съществува благодарение на уникалната орбита и позицията на планетата. При различно разстояние от Слънцето и Луната, планетата вероятно щеше бъде твърде гореща или студена, нямаше да има достатъчно кислород, или би била твърде нестабилна, за да има някаква форма на живот на нея.

2 „Те“ са напуснали Вселената

loading...