Примката се затяга: И в Германия налагат ограничения върху плащанията в брой

Федералното правителство възнамерява да въведе ограничения върху плащанията в  брой. Министерството на финансите предлага да се определи горна граница от 5000 евро, съобщи в сряда, 3 февруари,  вестник...

665 0

Федералното правителство възнамерява да въведе ограничения върху плащанията в  брой. Министерството на финансите предлага да се определи горна граница от 5000 евро, съобщи в сряда, 3 февруари,  вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

След терористичните атаки в Париж през ноември 2015 г. светът се промени, се казва в  обосновката на Министерството на финансите  за предполагаемите нововъведения. Парите са важно средство за финансиране на тероризъм. В други страни вече има ограничения за плащания в брой, но общо правило все още не съществува. Федералното министерство на финансите изисква единна позиция по този въпрос в Европа, но е готово да въведе лимит самостоятелно.

Плановете на министерството бяха  разкритикувани от представители на търговията, особено от продавачите на употребявани  коли, мебели, луксозни предмети и бижута. Против са и активистите за човешки права.

„Този, който започва дискусия за лимит за  плащане в брой или пълното премахване на парите в брой, не трябва да забравя за влиянието на тези стъпки върху потребителите“, – каза представителят на Федералната асоциация за  защита на потребителите Клаус Мюлер.

По-специално, ако хората плащат чрез интернет, тези плащания оставят следи от личните данни на платеца, които могат да бъдат използвани от трети лица с търговска цел.

„Плащанията в брой защитават данните на клиентите, те не бива да бъдат подлагани на опасност“ – заяви Мюлер.

loading...