Природни закони, които не позволяват на другите да ни манипулират

Ценни съвети, които ще ви служат като надежден щит срещу всякакви манипулации и в същото време ще ви помагат да бъдете в хармония със себе си. Те са...

852 0

Ценни съвети, които ще ви служат като надежден щит срещу всякакви манипулации и в същото време ще ви помагат да бъдете в хармония със себе си. Те са формулирани от йога гуруто Ар Сантема и стават известни като системата на 12-те природни закони на йогата.
1. На теб ти трябва – ти го прави!

Всеки път, когато в разговора става дума за дълг или задължение, придружени от думата  „трябва”, задайте си въпроса „ На кого му трябва?”. Манипулаторите обичат да пропускат факта, че това „трябва“ е нужно най-вече на тях самите.

Например, фразата, която често използват родителите: „Трябва да си намериш работа”, без манипулация би звучала така: „Трябва да си намериш работа, за да спреш да ми харчиш парите – време е да слезеш от гърба ни и да се оправяш сам.”

2. Не обещавай. Ако си обещал – изпълнявай!

Колко често давате необмислени обещания? Изпеченият манипулатор нарочно ще ги измъква от вас, а след това ще експлоатира вашето чувство за вина.

Затова – просто не обещавайте! Ако все пак го направите – изпълнявайте.

Следващия път, когато някой се опита да ви преметне по този начин, помислете два пъти, преди да се ангажирате да направите нещо.

3. Ако не те молят – не се бъркай!

Често се случва да се ръководим от добри намерения, а накрая да стане много по-зле. Без да са ни искали помощта, нашите усилия се възприемат като даденост.

Още по-лошо е, когато за проблема на един човек молим съвсем друг. Когато мислим, че помагаме в такава ситуация, ние всъщност нарушаваме и закона „ Ако на теб ти трябва – ти си го направи”.

Ако ви се струва, че някой се нуждае от помощ, първо проверете и разберете от него, готов ли е да приеме помощ точно от вас. Ако момиче нарочно си заклещи токчето в шахта, само за да се запознае с ей онова симпатично момче, а вие развалите всичко……няма да е много приятно.

4. При молба не отказвай!

Всяка молба предполага благодарност. Манипулаторите са склонни да дават празни обещания или да забравят за направените им услуги. Изпълнявайте молбата, но не се притеснявайте да искате услуга в замяна – дори по-рано.

5. Живей в настоящето ( не в миналото и не в бъдещето)!

Това е един от най-важните закони, независимо дали става въпрос за йога или за всяко друго нещо! Например, манипулацията „Преди ти не беше такъв” , често капитулира пред „Преди си беше за преди”.

6. Не падай!

Колко често се привързваме към човек, предмет или занимание? До каква степен тази привързаност може да бъде силна, без да поставя душевното ни равновесие под заплаха? Всеки има свой отговор на този въпрос. Но, помнете: лесно е да бъдете шантажирани през емоционалните връзки. Не позволявайте на вашите близки да се превърнат в домашни терористи.

7. Не си поставяй цел!

За някои това може да е най-необичайния закон и осъзнаването му може да изисква малко повече време. Често, ако целта е поставена неправилно, след нейното постигане настъпва опустошение. Най-вероятно тази цел ви е натрапена отвън.

Затова винаги питайте себе си или хората, които ви подтикват да направите нещо: „Какво следва след това?”.

Като пример ще ви дам една от любимите фрази на всички родители: „Трябва да получиш висше образование”. Какво следва след това?

loading...