Проблеми с щитовидната жлеза – психични причини и лечение

Психологическата роля на щитовидната жлеза Щитовидната жлеза и другите жлези с вътрешна секреция са свързани с нашите емоции и чувства. Те поддържат емоционалната сила на човека и са...

1374 0

Психологическата роля на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза и другите жлези с вътрешна секреция са свързани с нашите емоции и чувства. Те поддържат емоционалната сила на човека и са в основата на здравето. Тъй като много клиенти споделят, че паралелно с тревожните състояния и различните психологически трудности имат проблеми с щитовидната жлеза, реших да споделя ценните насоки на Сергей Лазарев и д-р Олег Торсунов за техните психични причини и лечение.

Причини за проблемите с щитовидната жлеза според Сергей Лазарев

Проблемите с щитовидната жлеза възникват по правило в резултат на стремежа на човека към по-голям контрол над околната среда и в отношенията с близките хора, най-често по отношение на любимия човек. Щитовидната жлеза е с нарушена дейност, когато човек е ревнив и обидчив. Когато човек е склонен към подобни чувства, той има тенденцията да се възмущава. От тези нагласи в него се появява силното желание неговия партньор да се промени и да действа по по-различен начин. Така започват постоянни опити да го поставим под свой контрол и да го управляваме, за да му наложим нашата представа за правилно поведение. Тези наши опити водят до голямо вътрешно напрежение и изтощение, спад в енергията ни и психическа умора, които в последствие повлиява дейността на щитовидната жлеза.

Ако сме стигнали дотук, най-вероятно сме твърде привързани към партньора. Привързаността подсилва желанието да получаваме от този човек щастие. Когато това не се случва по начина и количеството, в което го очакваме, се поражда в нас желанието за контрол, да сме способни да управляваме източника си на щастие. Това води до порочния кръг, оказващ негативно въздействие върху щитовидната жлеза.

Причини за проблеми с щитовидната жлеза според д-р Олег Торсунов

Основна причина за проблеми с щитовидната жлеза са враждебното отношение, обидата, нетърпимостта, недоверието. Те причиняват увеличаването на щитовидната жлеза. Силно недоверие, близко до отвращение, уголемява щитовидната жлеза, дори при това функциите ѝ да се запазят нормални. Ако е много уголемена, може би изпитваме голяма несигурност в своето ежедневие.

Хиперфункция на щитовидната жлеза е свързана с повишена емоционалност, конфликтност, раздразнителност и грубост. Също и уязвимост под формата на голяма амбиция и остра чувствителност. Човекът иска да получи много неща, но животът не му дава толкова, колкото му се иска. В резултат на това възниква състояние на уязвимост.

Хипофункция на щитовидната жлеза също е свързана с конфликти, негативно отношение, навика да виждаме само недостатъци, раздразнение, силна привързаност към различни неща, липса на емоционалност, незаинтересованост, хладнина в отношенията, песимизъм. Ако често се разочароваме, то започваме да изпитваме чувства на потиснатост, при които се понижава функцията на щитовидната жлеза.

Ако жената е в атмосфера или взаимоотношения, които са лишени от емоции или които не и позволяват да изразява своите чувства, това води до вътрешно напрежение, дебалансиращо нейните хормони. Ако тя постоянно се обижда и се чувства притисната психически, страхувайки се да изрази емоциите си, това се отразява на щитовидната жлеза. Емоциите трябва да са в движение. Жената трябва да пее, да танцува, да се радва на хората и да разпространява щастие.

Насоки за лечение на щитовидната жлеза

За да стимулираме подобряването на функционирането на щитовидната жлеза, е важно да положим усилия за развиване на определени качества, умения и да направим подходяща промяна в начина си на живот. Качествата, на които си струва да обърнем внимание, са доброжелателността, мекостта на характера, добротата. Те повишават имунитета на щитовидната жлеза. За да бъдат в норма хормоните на жената, тя трябва да се грижи за всички, да бъде любезна и обичлива.

Грижа към себе си и другите

loading...