Психолозите съветват: не сядайте да пиете с вярващи

Според психолози, силно религиозните хора стават особено агресивни под въздействието на алкохола … Ново проучване в Университета на Кентъки твърди, че хората, които имат духовни и религиозни убеждения...

436 0

alkoholСпоред психолози, силно религиозните хора стават особено агресивни под въздействието на алкохола …

Ново проучване в Университета на Кентъки твърди, че хората, които имат духовни и религиозни убеждения са склонни да стават агресивни и жестоки в  нетрезво състояние, в сравнение с хората без такива вярвания.

При това психолозите твърдят, че колкото по-силна е религиозността им, толкова по-враждебните и агресивни стават адептите след чашка. Привързаността към  конкретна деноминация няма значение.

Професор Peter Giancola, който е открил корелацията между алкохола и религията отбелязва: „Казано по-просто- по-религиозните хора са по-агресивни след пиене на алкохол.“ Изследователите са наблюдавали поведението на 520 души на възраст 21-35 години.

Участниците били разделени на групи, в зависимост от консумацията на алкохолни или безалкохолни напитки и интервюирани за степента на духовните им убеждения. Учените установили, че агресията  намалявала у тези религиозни хора, които не пили алкохол. Но за изненада на психолозите те установили: ръстът на агресия се увеличавал при тези, които пият алкохол.

Giancola предполага, че алкохолът „освобождава звяра“ при  много религиозните хора, макар причините за това да са неизвестни. В същото време психологът отбелязва: констатациите му са предварителни и се нуждаят от допълнителна работа, за да се проверят и да се обяснят.

loading...