Психосоматика – Рамене: противоречието между това, което сме длъжни, и това, което наистина искаме

Раменете представляват най-дълбокият аспект на енергията на действията, изразяващи нашите мисли и чувства за това какво и как правим, правим ли това, което искаме, или правим нещо с...

1909 0

Раменете представляват най-дълбокият аспект на енергията на действията, изразяващи нашите мисли и чувства за това какво и как правим, правим ли това, което искаме, или правим нещо с неохота и как се отнасят към нас другите.

Раменете представляват прехода от замисъла до изпълнението – тоест действието. Тук ние носим бремето на света, и отговорността за него, защото сега вече сме придобили своя физическа форма и трябва да се сблъскваме с всички особености на живота.

Раменете – това също така е и мястото, където се изразява емоционалната енергия на сърцето, която след това се проявява чрез ръцете и китките (прегръдки и ласки). Именно тук се развива желанието ни да творим, да изразяваме себе си и да създаваме.

Колкото по-близо сме до тези чувства и конфликти, толкова по-напрегнати и сковани ще бъдат нашите рамене. Колко от нас правят в живота си точно това, което искат?

Наистина ли ние свободно изразяваме своята любов и грижа?

Дали прегръщаме точно този, когото искаме да прегърнем?

Искаме ли да живеем пълноценен живот, или предпочитаме да сме затворени в себе си?

Дали се страхуваме да бъдем себе си, да действаме свободно, да правим това, което искаме?

За да оправдаем своята сдържаност ние натоварваме раменете си с още по-голямо вътрешно напрежение, което се проявява в чувство за вина и страх.

В резултат, приспособявайки се към тези емоции, мускулите се деформират. Това се илюстрира с прегърбени рамене, които не могат да издържат на натоварването на житейските проблеми или вината за деянията, извършени от нас в миналото.

Ние държим високо напрегнатите рамене заради страх или безпокойство.

Ако раменете са отведени назад, а гърдите са напред, значи ние искаме да се покажем от външната си страна. Гърбът ще бъде слаб и крив.

Мускулите съответстват на менталната енергия, и много често енергията „засяда“ в областта на раменете, тъй като там са заключени много от желанията, които ние сдържаме.

Напрежението, преобладаващо в лявата страна, се свързва с женското начало в живота ни: може ни не се проявяваме напълно като жени, или сме загрижени за нашите отношения с жените.

То също така отразява нашите чувства и способността да се изразяваме, както и творческата страна на живота ни.
Напрежението от дясната страна повече е свързано с мъжката природа, прояви на агресия и сила. Тази страна е управляваща и действаща, която поема пълна отговорност. Тя ще отразява нашите дейности и взаимоотношения с мъжете.

Раменете помагат да изразяваме отношението си: ние вдигаме рамене ако не знаем какво да правим, отвръщаме се, ако не искаме да говорим с някой, свиваме рамене, често в в знак за покана, включително и за секс. „Застиналите“ рамене указват за нечия студенина към нас или наша собствена – емоциите „замръзват“, още преди да се изразят.

Счупеното рамо свидетелства за много дълбок конфликт – за нарушение на дълбочинните енергии, когато противоречието между това, което планираме или трябва да направим, и това, което наистина искаме,  става непоносимо.

loading...