Работохолиците са по- склонни към алкохолизъм

Работещите повече от 48 часа на седмица, са  много по-склонни към  пиене  алкохол. Работохолиците са по-склонни към алкохолизъм, отколкото техните по-малко трудолюбиви колеги,  се казва в изследването на...

167 0

Работещите повече от 48 часа на седмица, са  много по-склонни към  пиене  алкохол.

Работохолиците са по-склонни към алкохолизъм, отколкото техните по-малко трудолюбиви колеги,  се казва в изследването на международен екип от учени, публикувано на интернет страницата на New Scientist.

Учените са обобщили резултатите от 61 проучвания за  повече от 330 000 души от 14 страни, включително САЩ, Великобритания, Австралия и Германия, независимо от пол, географски регион или социално-икономически статус.

Както се оказало, тези от хората, които работят повече от стандартните 40 часа седмично, са с 11% по-голям шанс да станат алкохолици, отколкото техните колеги, с нормален график. Учените са определили като „рискови“ нива за работа 49-54 часа в  седмицата,   както и 14 дози алкохол за седмица за жените и 21 – за мъжете. Такива констатации са  направени от Мариана Виртанен от Финландския институт за професионално здраве в Хелзинки и учени от други страни.

Освен това  дългите изтощителни часове на работа допринасят за нездравословен начин на живот, ниска физическа активност и необратимо привързване към алкохола.

Според проучването, въпреки тези тревожни  резултати, много служители в крайна сметка се съгласяват да работят повече от 50 часа на седмица в преследване на големи  пари, за да си осигурят  нормален живот и висок стандарт.

Както отбелязват учените, пиенето се разглежда от работещите като лесен начини да се отпуснат.

Симптомите на умора, включително стрес, депресия и нарушения на съня, те се опитват да заглушат с  алкохол.

loading...