Радиацията вече не е страшна за човека, доказват тестове

Известно е, че  лъчевата болест може да убие за няколко минути или дни. Учените са тествали ново  лекарство, което намалява смъртността при гризачи, ако то се използва в...

679 0

Известно е, че  лъчевата болест може да убие за няколко минути или дни. Учените са тествали ново  лекарство, което намалява смъртността при гризачи, ако то се използва в рамките на 3 дни след излагане на радиация, пише New Scientist. Освен за спасяване  на жертвите от аварии на  атомни електроцентрали, това средство дава надежда зa астронавтите  по отношение на слънчевата радиация и дълги пътувания в космоса.

Знае се, че клетките се опитват да  възстановят ДНК след излагане на радиация. Но ако клетката не разпознае появилите се дефекти, тя се превръща в ракова. Наистина, ако пък ги разпознае,  резултатът може да бъде още по-печален – тя се саморазрушава. И това прави не само една клетка. Експертите са изследвали лизофосфатидиновата киселина (сигнална молекула, която се намира в човешкото тяло). Оказало се, че тя увеличава шансовете за оцеляване на клетките, позволявайки им да спечелят малко време за да се възстановят. Плюс това  процесът на регенерация протича по- активно.

Трябва да се каже, че през 2007 г. изследователите получават средство, което въздейства върху рецепторите на тази киселина. То намалява проявата на страничните ефекти на радиацията  в костния мозък и храносмилателната система. Но лекарството не е особено силно. Наскоро експертите са  го променили, за да получат нова, по-ефективна версия – DBIBB.

loading...