Радиотелескопи заснеха „Вояджър 1“

Снимка на сондата „Вояджър 1“,  отдалечаваща се от нашата планета вече  37 години и изминала милиарди километри Космоса, е получена чрез мрежа от радиотелескопи. На снимката се вижда...

720 0

voyaСнимка на сондата „Вояджър 1“,  отдалечаваща се от нашата планета вече  37 години и изминала милиарди километри Космоса, е получена чрез мрежа от радиотелескопи.

На снимката се вижда радиообраз на космическата сонда Вояджър 1.  Тя е получена от антенна решетка със свръхдълги бази  VLBA (Very Long Baseline Array), която е сбор от 10 радиотелескопи , разпръснати от  Хавай до Вирджинските острови. Тя е уловила слабия радиосигнал от далечната сонда. В действителност, тази  бледа точка – в момента е най-отдалеченият обект от Земята,  създаден от човека.

Сигналът на Вояджър 1  е около 23 вата. Този сигнал е насочен  към Земята, но апаратът сега се намира на  около 15 милиарда километра от планетата, така че докато стигне до нас,  неговата мощност намалява до  по-малко от една милиардна част от милиардната от вата. И този слаб сигнал е  единствената информация от сондата, която е напуснала планетата преди  десетилетия.

Разбира се, да се открие сигнала Вояджър 1 не е толкова просто, колкото да се получи обикновен радиосигнал. Това изисква още по-голяма чувствителност, което е и причината за комуникация със сондата да е необходим голям радиотелескоп.

loading...