Ракът – една необичайна болест. Aнтиоксиданти и Адаптогени

Blue-Sky-

Това е рубрика за медицината от бъдещето. За това, че здравето е в наши ръце и изборът е наш. Има хора, които искат да бъдат лекувани и такива,...

698 0

Това е рубрика за медицината от бъдещето. За това, че здравето е в наши ръце и изборът е наш. Има хора, които искат да бъдат лекувани и такива, които искат да са здрави. Тази рубрика е за хората, които искат да са здрави, които правят съзнателния избор за това и поемат отговорността за решенията си. Имайки информацията, всичко друго е въпрос на избор. Осъзнавайки, че ние сме тези, които избираме, ни дава възможността, свободата, да променяме света около себе си. И здравето си.

Продължаваме  с откъс от книгата на Е. В. Бугаева  “Ракът – не е присъда, а диагноза”. Първа, втора и трета част може да прочетете тук:  Ракът – една необичайна болест    ;    Ракът – една необичайна болест II      Ракът – една необичайна болест. Насищане на организма с витамини и микроелементи

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

АНТИОКСИДАНТИ И АДАПТОГЕНИ

Микрохидрин

   Това е най-мощният антиоксидант от известните в настояще време.Той неутрализира и обезврежда свободните радикали, образуващи се в организма в процеса на неговата жизнена дейност.

Една капсула микрохидрин, по своите антиоксидантни свойства се приравнява на 100 кг витамин С.

Количеството на свободни радикали нараства при употребата на тлъста храна, захар, при навлизането в организма на токсични и химически вещества  и при замърсяване на въздуха и водата, затова микрохидринът е особено необходим за жителите на замърсените райони. Микрохидринът подобрява характеристиката на биологичните вещества, обкръжаващи клетките – оптимизира рН, повърхностното  напрежение и отделителната проводимост.

Микрохидринът способства за:

  • укрепване общото здравословно състояние;
  • по ефективно усвояване на хранителните вещества;
  • повишаване на тонуса;
  • увеличаване енергетичните ресурси на организма;
  • подобряване на умствената дейност;
  • забавяне процесите на стареене;
  • отстраняване нарушенията, предизвикани от вредното въздействие на свободните радикали, като предотвратява много хронични заболявания;

Микрохидринът също притежава противовирусна и антибактериална активност.

За профилактика е достатъчно да се приема 1 капсула микрохидрин ежедневно.

При провеждане на лъчева терапия, химиотерапия, в предоперационния и следоперационния  период ежедневната доза от препарата се увеличава /но съставлява не по-малко 2 капсули ежедневно/.

КоферментQ12/Убихинон/

   Този кофермент е постоянна част от терапията на рака.

Подобно на много други средства на терапията с натурални продукти, Q12  действа за отдаването  нови сили на имунната система, а не по пътя  на прякото въздействие  върху злокачествения тумор.

Нашата потребност от коферменти  е твърде значителна, особено след четиридесет години, когато организмът започва да изработва по-малко хранителни вещества.

Ежедневната доза е 90 мг – това е минималното количество, необходимо за получаване на лечебен ефект. За защита от рак обичайната доза съставлява 200-400 мг на ден.

Мелатонин

   В качеството си  на лечебно и профилактично средство, той може широко да се използва за най-разнообразни цели, от премахване на безсъние до защита от рак.

Колкото повече, науката научава за мелатонина – активен хормон на щитовидната жлеза – толкова повече учените разбират, че той е първокласен антиоксидант. Стимулирайки най-важния антиокислителен фермент, мелатонинът предпазва от действието на двата най-опасни свободни радикала – хидроксил и перокил. По такъв начин, присъствието в оптимални количества, мелатонинът служи за защита от катаракт, болести на сърцето, невралагичнирастройства и рак.

Като лечебно и профилактично средство мелатонинът е важно оръжие против някои видове на рака, особено злокачествени тумори на кожата, гърдата и простатната  жлеза. Този хормон подмладява  ред компоненти на нашата естествена защитна система, и тяхното съвместно действие създава твърде мощен имунитет. Един от способите, с който мелатонинът противостои на рака, се състои в стимулиране клетките изработващи имунната система – натуралните убийци, също така хормонът дава команда на бели кръвни телца, за  защита на организма.

На онкологично болни се препоръчва всяка вечер от 12 до 20 мг мелатонин.

Има данни, че хора с метастазиращ рак, са успявали да продължат живота си, приемайки поне,  това  количество от хормона. Според европейски изследователи, даже ежегодни дози от 200 мг на ден, са напълно безопасни, обаче е по-добре, ако дозата мелатонин се подбира индивидуално.

Омега-3 мастни киселини

Рибеното масло Омега-3 – това е най-главната разновидност от списъка на  недостатъчните вещества за организма на човека – незаменимите мастни киселини.

В състава на Омега-3 влизат три особено незаменими мастни киселини. Това са алфа-линоленовата киселина, ейкозопентеновата киселина /ЕПК/ и докозогексенова киселина /ДГК/.

Омега-3 оказва особено силно възпиращо действие на развитието на рака на гърдата и дебелото черво.

Отбелязано е намаляване на предраковите изменения на слизестата обвивка на дебелото черво, което е признак за снижаване на риска от рак и предотвратява появата на предракови полипи. При наличието на аденоми /предракови тумори/ в правото черво, този продукт нормализира попиферацията на клетките на слизестите обвивки  за дванадесет седмици. Омега-3, чрез своите мастни киселини, блокира образуващите се хормони, стимулиращи растежа на туморите.

С доза от 18 г ежедневно, Омега-3 съкращава числото на клетките Т-супресори /клетки, отключващи имунната реакция/. Освен предотвратяването и отблъскването назад на различните разновидности на рака, ЕПК и ДГК служат, като перспективно средство за борба с тези опасни явления, с които се налага да се сблъскват всички онкологично болни – кахексията.

Кахексията разрушава тъканите и заплашва  живота на тялото, чрез загуба на маса. Спирането на опасността от такава загуба и запазването теглото на тялото, имат решаващо значение за оцеляването на всеки болен от рак.

За профилактичен ежедневен прием дозата е 1000 мг ДГК и 1600 мг ЕПК.

Омега-3 се прилага на всеки етап от лечението при лъчева терапия, химиотерапия, предоперационни и следоперационни периоди.

Аминокиселини

   Ние се нуждаем от аминокиселини за съхраняване и подобряване на здравето, а също така и за лечение.

При недостиг даже,  само на една от незаменимите аминокиселини, се получава така, че останалите седем ще метаболизират неадекватно. Ако не съществуваше различно съчетание от аминокиселини то например, косите нямаше да се различават от сърцето, не отчитайки всичките други нелепи възможности. Подобно на букви, от които е съставена всяка дума, тези химически вещества  се съединяват по безчислено множество способи, образувайки белтъчни молекули, които определят  и контролират всички клетки на нашия организъм.

Осем от незаменимите аминокиселини, организмът не е способен самостоятелно да произведе от други суровини. Той трябва да ги получи в готов вид от храната или чрез добавки.

Също така, аминокиселините просто са необходими в борбата с рака, те помагат за поддържането на необходимия баланс в организма за предотвратяване на кахексията.

Към перспективните источници на целия комплекс от аминокиселини, в това число и незаменимите, се отнасят препаратите Люцерна, Противити и Биошейп.

За профилактични цели, ежедневния прием на Люцерна съставлява 1,5 г. При прилагане в период лечение чрез облъчване  или химиотерапия, дозировката се увеличава до 3-5 г в денонощие.

Противити и Биошейп,  обикновено за профилактични цели и в период  след лъчева терапия и химиотерапия, се прилага по стандартна схема.

Във всички останали случаи, се препоръчва индивидуален подбор на дозировка от препарата, за прилагане на комплексна терапия.

Адаптогени

   Основно свойство на адаптогените е тяхната способност да привеждат организма в състояние на повишена възможност за съпротива, или възможност за приближаване към това състояние. Под влияние на тези препарати, се увеличава изработването на толкова важното за устойчивостта  на организма вещество – интерферон, и се усилва имунитетът.

Адаптогените са безвредни за организма, даже тяхната дълга употреба не предизвиква никакви усложнения.

Ако организмът достигне оптималното си състояние,  повишаването  възможностите за съпротива към рисковите фактори от физическо, химическо и биологическо естество, могат да се удължат с няколко седмици, даже и след прекратяването на приема на адаптогени. Тяхното благотворно въздействие на организма, практически изведнъж, се изразява в повишаване на умствената и физическата работоспособност при човека.

Адаптогените са ефективни защитници от стреса. Известно е, че съвременните методики за лечение на рака, такива като хирургия, облъчване, химиотерапия, носят агресивен характер. Приемането на адаптогени дава възможност да се увеличават дозите на облъчване и отровите пренасяни от организма, подобрява резултатите при хирургическа интервенция.

По своята особеност на действие адаптогените могат да се разделят на три основни групи:

1. Адаптогени със стимулиращо, тонизиращо действие. Те са получени основно от билки, известни като стимулатори на нервната система. Адаптогените от тази група се считат за най-ефективни в борбата за въвеждане на организма в оптимално състояние.
2. Адаптогени с успокояващо действие.
3. Адаптогени, извлечени от голямо количество билки, за използване по определено предназначение. Към тази група също може да се отнесат тези адаптогени, които помагат за достигане оптимално здравословно състояние на организма, по пътя на продължително, периодично въздействие в стабилни дозировки. Така наречените “природни имуностимулатори”.

За назначение на адаптогени от стимулиращ тип, наличието на онкологично заболяване или предракови заболявания е противопоказно.

Към адаптогените от стимулиращия тип се отнасят препаратите: женшен, елеутеракока, аралия,  семейство аралиеви, златен корен, левзея, а също и ехинацея.

Адаптогените с успокояващо действие могат да се прилагат на всеки етап от лечението с лъчетерапия и химиотерапия, а също и след приключване на лечението.

Към тази група адаптогени се отнасят препаратите, получени от: валериан, божур, хмел, купавка, пасифлора, шлемник, котовник, лавандула,мента, джоджен, лайка.

Адаптогениимуномодулатори

Към тях се отнасят препарати от: кора от мравчено дърво, женско биле, алое, люцерна, чесън, червена детелина, конски босилек, клопогон, спирулин.Прекрасноимуностимулиращо свойство притежава коластрата.

Доколкото адаптогените от тази група са най-препоръчителни на хората за профилактика на рака, и на всички стадии от лечението на рака, ще разгледаме някои представители на тази група.

Без съмнение, най-яркият представител е уникалната билка Pau D`Arco /Кораотмравченодърво/.

Индианците в Бразилия от векове използвали вътрешната кора на ПауД`Арко за лечение на множество заболявания. Известно е, също така, друго негово название – мравчено дърво, “Lapacho”, “Taheebo”,”Tabebuia”.

За особено ценен се счита вътрешния слой от кората на растението, съдържащ веществото лапахол, което има имунокоригиращо, антибактериално и антигъбично действие. Затова, за разлика от другите дървета в  този регион, на Tabebuiaне растат гъби.

В настояще време е установено, че кората на ПауД`Арко снижава болезнените симптоми, увеличава числото на еритроцитите в кръвта, и е ефективна при лечение на инфекциозни и вирусни заболявания. Освен това, тя има противогъбично и противопаразитно действие. Прилагат я при: бактериални инфекции, алергии, ревматизъм, гастрит, колит, простатит, възпаления на пикочопроводната система, анемия. Използването и е особено полезно при чревна и вагинална кандидоза.

Основното феноменално лечебно свойство на ПауД`Арко е – то е единственото растение в света, което лекува злокачествените тумори, включително левкемията. Това откритие е потвърдено от учените от Националния Раков Институт през 1968 година.

Препаратите от кора на мравчено дърво са с дозировка 0,5 г активно вещество в една капсула. ПауД`Арко може да се прилага, започвайки от тригодишна възраст. ПауД,Арко е необходимо и незаменимо звено във формирането на противотуморния имунитет на организма. В такива случаи ежедневните дозировки съставляват: за деца от 3 до 12 годишна възраст – по 1 капсула 2 пъти на ден; за подрастващи и възрастни – по 1 капсула по 3 пъти на ден.

За лечебни цели дозировката на препарата се подбира в зависимост от локализацията на рака, от вида на злокачествения тумор, наличието на метастази, формата и метода на лечение.

Ще приведа само няколко дозировки.

Предоперационен период  

Желателно е да се започне приемът, по възможност, минимум седем дни преди операцията.

loading...