Разкриха тайната на движещите се камъни в Долината на смъртта (видео)

Загадката на движещите се камъни в  Death Valley предизвикваше  умовете на хората в продължение на десетилетия. В тази изсушена пустиня има десетки камъни, които оставят следа в прахта...

881 0

stown

Загадката на движещите се камъни в  Death Valley предизвикваше  умовете на хората в продължение на десетилетия. В тази изсушена пустиня има десетки камъни, които оставят следа в прахта – сякаш някаква незнайна сила ги кара да се движат напред. Учените най-накрая са засекли движението на камъните, и сега имат  обяснение: тънък лед и слаб вятър.

Проучването, публикувано в списание PLoS ONE, описва първия реален случай на наблюдение на движението на камъни. Експериментът стартира преди четири години, когато екип от изследователи монтира камери и спомощта на GPS проследява движението на камъни в  сухото езеро Racetrack Playa. Учените не били сигурни, че камерите и сензорите ще бъдат в състояние да  открият нещо.

Докато през декември 2013 г. идеална буря от лед и вятър  заставя стотици камъни да се движат по дъното на Racetrack Playa. Учените проследили формирането на изключително тънка кора лед на дъното на сухото езеро – а лекият, но постоянен вятър и започнал  да движи ледените блокчета заедно. Те се  натрупвали зад камъните и започнали да ги придвижват напред. В резултат на това, камъните  се преместили с около 70 м, като се движили със скорост от 16 километра в час. За първи път в историята всичко това е заснето от камера.

loading...